Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
6°C
JUTRI
16°C
-3°C
Oceni objavo

Tradicionalna Črna nedelja - Sejem na črno nedeljo

Sejmi v Guštanju segajo že v 1. polovico 14. stoletja. Iz najbolj zgodnje dobe trga so znani trije letni sejmi: sejem na Jurijevo (24. 4.), na Janezovo (24. 6.) in na ponedeljek pred Kolomanom (13. 10.). V času Kraljevine SHS pa so bili v Guštanju tudi kramarski sejmi lokalnega pomena – na god sv. Antona (17. 1.) in na črno nedeljo (liturgično: tiha nedelja). Sejem na črno nedeljo se je na Ravnah na Koroškem ohranil vse do današnjih dni.

 

Tradicionalni sejem na črno nedeljo, ki je tudi eden izmed največjih sejmov na Koroškem, prireja Zavod za kulturo, šport, turizem in mladinsko dejavnost Ravne na Koroškem. Organizator tradicionalne sejemske prireditve z gostinsko ponudbo poskrbi za vse razstavljavce, prodajalce in tudi za obiskovalce semanjega dne.

 

Številni prodajalci iz celotne Slovenije in tujine so postavili svoje »štante« vse od križišča Čečovje proti  Koroški osrednji knjižnici Ravne. Veliko različnih prodajalcev, od domačih predelovalci do izdelovalcev domače obrti, je na stojnice privabljalo mimoidoče. Kupiti je bilo mogoče skoraj vse, od suhe robe do oblačil, sadja - svežega in sušenega, pa lončenih izdelkov, sadik in številnih drugih izdelkov. Predvsem pa smo opazili veliko domačih rokodelcev z zelo lepimi in izvirnimi izdelki. Manjkale niso niti dobrote s kmetij: od rženega kruha, klobas, salam pa domačih piškotov, potic in pogač, medenih izdelkov iz zelišč in različnih čajev, sirov, namazov in, seveda, koroškega mošta. Za vsakega se je kaj našlo, če ne drugače, so mimoidoči uživali na sprehodu med stojnicami ter klepetu z znanci v pomladnem dnevu.

 

Organizatorji so povedali, da se iz leta v leto veča zanimanje prodajalcev za prodajo na stojnicah na črno nedeljo, več je obiskovalcev, povečuje pa se tudi število obiskovalcev in prodajalcev iz sosednje Avstrije.

Oglejte si tudi