Logo MojaObčina.si

Ravne na Koroškem

JUTRI
0°C
-4°C
PON.
0°C
-8°C
Deli
1715

Teden vseživljenjskega učenja – TVU 2016

V petek, 13. maja 2016, se je z Nacionalnim odprtjem Tedna vseživljenjskega učenja v Velenju, pričel največji praznik vseživljenjskega učenja v Sloveniji.

 

Teden vseživljenjskega učenja (TVU) je vseslovenska prireditev, ki povezuje raznovrstne izvajalce izobraževanja in učenja ter udeležence vseh generacij in s tem omogoča uveljavljanje koncepta in prakse vseživljenjskega učenja v naši družbi.

 

Nacionalno koordinacijo in celoten projekt vodi Andragoški center Slovenije, območni koordinator za Mežiško dolino pa je že 18. leto zapored izobraževalni center SMERI, d.o.o., iz Raven na Koroškem.

 

Prve prireditve podizvajalcev so se pričele odvijati že v petek, uradno odprtje TVU 2016 v občinah Mežiške doline pa je potekalo v torek, 17. maja, ob 11. uri, v sejni sobi Občine Ravne na Koroškem. V koordinacijo Smeri je vključenih že 46 podizvajalcev, ki bodo po vsej Mežiški dolini izvedli več kot 100 prireditev.

 

Novost letošnjega TVU so skupne akcije TVU 2016, ki zamenjujejo dosedanjo krovno temo TVU. Te so:

  • Dan učečih se – Naj se sliši naš glas!
  • Učenje in kultura z roko v roki
  • Parada učenja – Dan učečih se skupnosti
  • Slovenija – mentorska država
  • Dan starejših – Čili, zdravi, informirani in dejavni

 

Poleg dneva starejših smo na Ravnah še posebno pozornost namenili pobudi Radi pišemo z roko, v ta namen smo v goste (na odprtje TVU na Ravnah) povabili tudi znano slovensko grafologinjo in ustanoviteljico Grafologike, mag. Marijano Jazbec.

  • Radi pišemo z roko:

Pisanje z roko je več kot uporaba pisala, je pomembna spretnost. Spretnosti se lahko razvijajo le, če vadimo. To velja tudi za spretnosti pisanja z roko. S pobudo »Radi pišemo z roko« tudi v letošnjem v TVU želimo: ozavestiti mlade in starejše o pomenu pisanja z roko; spodbuditi pisanje z roko; vzpostaviti družbeno pozitiven odnos do pisanja z roko z različnimi aktivnostmi v šolah, knjižnicah, univerzah za tretje življenjsko obdobje, podjetjih in medijih; poudariti pomen razvoja individualnosti, saj je pisava vsakega posameznika enkratna in neponovljiva; spodbuditi razvoj fine motorike, tj. pisanje z roko, kar je uporabno tudi na različnih razvojnih področjih; spodbuditi izražanje spoštovanja in naklonjenosti, saj je pisanje z roko bolj osebno.

Akcije so opredeljene tudi v skladu s priporočili mreže koordinatorjev in izvajalcev TVU 2016, vendar niso obvezujoče – izvajalci po vsej Koroški sodelujejo tudi s prireditvami na druge teme, ki odražajo pomen in pojavne oblike vseživljenjskega učenja.

 

Koordinator TVU za Mežiško dolino so že 18. leto zapored Smeri, d.o.o., Ravne. V koordinacijo se vključujejo izvajalci iz občin Ravne na Koroškem, Prevalje, Mežica, Dravograd in Črna na Koroškem. Izvajalci dogodkov in prireditev so vrtci, osnovne šole, srednje šole (Srednja šola Ravne in Gimnazija Ravne), Nacionalni inštitut za javno zdravje, Ljudska univerza Ravne, koroške kabelske televizije, Koroški pokrajinski muzej, Koroška osrednja knjižnica dr. Franca Sušnika, Društvo diabetikov Mežiške doline, ZIP center, Smeri, ADK - Univerza  za tretje  življenjsko obdobje Ravne, DU Ravne in DU Prevalje, Zveza športnih društev Ravne, Društvo proti mučenju živali Koroške, Društvo Sožitje Mežiške doline, športna društva, literarna društva, Koroški medgeneracijski center, Korociv, podjetja in številni drugi.

 

Prireditve so namenjene vsem generacijam – od otrok v vrtcih in šolah, do študentske populacije, delovno aktivnega prebivalstva pa tja do tretjega življenjskega obdobja v  vseh  občinah  Mežiške doline.

 

»Kot veste s projektom opozarjamo na vseprisotnost pa tudi pomembnost učenja – v vseh življenjskih obdobjih in za vse vloge, ki jih posameznik v svojem življenju prevzema. Vsi, ki projekt soustvarjamo, bodisi v vlogi izvajalcev prireditev bodisi kot udeleženci, prispevamo k udejanjanju slogana »Slovenija, učeča se dežela«,« so povedali organizatorji.

 

Dogodki bodo zgoščeni med 13. in 22. majem; prireditve pa bodo po vseh občinah Mežiške doline potekale v razširjenem terminu, t. j. od 13. maja pa vse do 30. junija 2016.

 

Uradno odprtje in srečanje izvajalcev programov v tednu vseživljenjskega učenja 2016 v občinah Mežiške doline je potekalo v torek, 17. maja 2016, v sejni sobi Občine Ravne na Koroškem.

 

 

Zbrane je nagovoril podžupan občine Ravne na Koroškem Aljaž Verhovnik.

Odprtje so sooblikovali Društvo Sožitje Mežiške doline – društvo za pomoč osebam z motnjami v duševnem razvoju ter podjetje Grafologika, zanj direktorica, mag. Marijana Jazbec.

 

Potekala je predstavitev projekta Radi pišemo z roko / Dobro je pisati z roko! Grafologinja in forenzična preiskovalka pisav in dokumentov, mag. Marijana Jazbec je poudarila, da ima vsakdo  od nas to možnost, da je izviren, četudi na zelo preprost način. Povedala je, da je pisava vsakega posameznika edinstvena in neponovljiva. Zavedati se moramo, da imamo kljub poplavi informacijske tehnologije možnost izbire v pisnem komuniciranju. Pisanje z roko je koristno ter nam omogoča veliko več, kot se morda zavedamo. Svoj prispevek je končala je s stavkom: »Pišite z roko ter si vzemite čas za zahvalo in pohvalo«.

 

Lepo dopoldne in predstavitev Tedna vseživljenjskega učenja – TVU 2016 so pripravile zaposlene v izobraževalnem centru SMERI, d.o.o., Ravne na Koroškem skupaj z direktorico Ano Pavše, ki je zbrane tudi pozdravila in jih nagovorila. 

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.
Na ta prispevek še ni komentarjev. Bodi prvi!
Digitalni marketing v Slovenij