Logo MojaObčina.si
DANES
21°C
3°C
JUTRI
25°C
4°C
Oceni objavo

Študijska tura po Geoparku Karawanken-Karavanke v okviru projekta CROSSBORDER ACTIVE 2020

Leta 2013 je bil na območju jugovzhodnih Karavank s strani 9 avstrijskih in 5 slovenskih občin ustanovljen čezmejni Geopark Karawanken-Karavanke, ki je postal del Evropske in Globalne mreže geoparkov pod okriljem organizacije UNESCO. Čezmejno območje Geoparka se razteza na 977 kvadratnih kilometrih med dvatisočakoma Peco in Košuto in naseljuje dobrih 50.000 prebivalcev. Upravna meja Geoparka sledi mejam 14 občin na slovenski in avstrijski strani.

 

Cilji Geoparka Karawanken-Karavanke so:

 

  • varstvo in ohranjanje naravnih virov
  • ozaveščanje, izobraževanje in pozicioniranje Geoparka
  • ekonomska vrednost Geoparka (geoturizem, obnovljivi viri energije)
  • čezmejno sodelovanje in regionalni razvoj

 

V okviru projekta Crossborder ACTIVE 2020, ki ga izvaja Delovna skupnost Geopark Karawanken-Karavanke, je bila organizirana prva izmed treh študijskih tur namenjenih predstavitvi in promociji območja Geoparka in krepitvi čezmejnega sodelovanja. S študijskimi turami želijo na primeru Geoparka Karawanken-Karavanke, pokazati dosedanje izkušnje v čezmejnem sodelovanju med občinami na tem območju. Proces nastajanja in delovanje Geoparka pa služi kot primer dobre prakse čezmejnega sodelovanja ostalim obmejnim območjem.

 

Na prvi študijski turi si je 50 udeležencev ogledalo Informativni center v Železni Kapli, kjer lahko obiskovalci dobijo informacije o celotnem območju Geoparka, o turistični ponudbi, naravnih in kulturnih znamenitostih (s pomočjo aplikacije Geopuls) … Tu obiskovalec izve, kako in iz česa so Karavanke pravzaprav nastale ter še marsikaj zanimivega. Na sprehodu skozi lepo urejen kraj so udeleženci spoznali zgodovino Železne Kaple, na kmečkem turizmu pa so bili postreženi z okusnim kosilom. Sledil je še obisk centra Ajdova pri Suhi, kjer so jim predstavili kmečke izdelke in polizdelke narejene iz ajde.

Oglejte si tudi