Logo MojaObčina.si

Ravne na Koroškem

JUTRI
0°C
-4°C
PON.
0°C
-8°C
Deli
1004

Srečanje predstavnikov društev in javnih zavodov na področju socialnega in zdravstvenega varstva v Občini Ravne na Koroškem

V prostorih Koroškega medgeneracijskega centra je v sredo, 19. oktobra 2016, potekalo srečanje namenjeno druženju in sodelovanju predstavnikov društev in javnih zavodov s strokovnimi službami občine v smislu priprave raznih skupnih aktivnosti in ukrepov za prihodnje proračunsko leto ter obravnavi aktualnih zadev.

 

Srečanja so se poleg predstavnikov društev in javnih zavodov na področju socialnega in zdravstvenega varstva, ki delujejo v naši občini, udeležili župan občine Ravne na Koroškem dr. Tomaž Rožen, vodja Koroškega medgeneracijskega centra Marjana Kamnik ter Darja Čepin, višja svetovalka na občini.

 

Pogovor je potekal o novih predlogih in potrebah, ki jih predstavniki društev opažajo in zaznavajo v svoji okolici. Od prevozov, ki jih potrebujejo nekateri od občanov, do pomoči pri toplih obrokih in še drugih zadevah.

 

Predstavili so kar nekaj idej in predlogov novih ukrepov.

 

  1. Izdelava VODNIKA po socialnih transferjih (pripravi se v letu 2016, tisk 2017 v obliki knjižice).

 

  1. Ureditev prevozov za starejše, invalide – uporaba trenutnega občinskega službenega avtomobila (na podlagi potreb in klica občanov, šoferji prostovoljci), pričetek izvajanja 2016; nadgradnja z nakupom električnega 6-sedežnega potniškega vozila za brezplačne prevoze znotraj mesta in okolice za starejše, invalide, turiste, mlade in druge popotnike. Nakup vozila v okviru projekta »Urbana ureditev in trajnostna mobilnost« pri razpisu LAS – izvedba 2017.

 

  1. Zagotovitev enega toplega obroka za socialno ogrožene – razdeljevanje bonov za topli obrok pri ponudnikih toplih pripravljenih obrokov na območju občine

 

  1. Socialna trgovina – model SOTRA

Socialna trgovina SOTRA je zasnovana po vzoru socialnih trgovin iz sosednjih držav (Avstrija), upoštevajoč nekatere omejitve, ki izhajajo iz zakonodaje RS in pretekle izkušnje podobnih trgovin pri nas. Glede na organiziranost, velikost, sortiment, način postrežbe se uvršča v manjši samopostrežni market, ki pa se v določenih delih poslovanja razlikuje od običajnih prehrambenih trgovin. Socialna trgovina je namenjena osebam, ki so socialno ogrožene oz. imajo nizke dohodke, ki jim le s težavo omogočajo preživetje. V trgovini lahko kupujejo tisti, ki njihov mesečni prihodek ne presega 490 € in ki predhodno pridobijo nakupovalno kartico. Potrebna je seveda pomoč dobaviteljev in proizvajalcev živil. Koncept socialne trgovine je  star že nekaj desetletij in tovrstne prodajalne v mnogih evropskih državah uspešno delujejo že dlje časa. Nekateri dobavitelji izdelke zagotavljajo v obliki donacij, nekateri pa jih prodajajo po nizkih cenah. V trgovini so kupcem na voljo osnovni prehrambeni izdelki in izdelki za gospodinjstvo ter osebno nego.

Lokacija: prostori bivšega SDK

Ustanovitev: 2017

 

  1. Zaposlitveni center

Preko zaposlitvenega centra se zaposlujejo invalidi na zaščitenih delovnih mestih z znižano delovno zmožnostjo. Večinoma zaposleni invalidi opravljajo razna dela, kot so čiščenje in vzdrževanje javnih zelenic ali druga lažja in nezahtevna dela, ki jih lahko občina kot del nalog iz komunalnega podjetja odstopi zaposlitvenemu centru. Lokalna skupnost s tem rešuje družbeni problem, saj je samo v Občini Ravne na Koroškem 26% brezposelnih invalidov, na območju celotne Koroške pa je delež 24,8%.Ta struktura invalidov je prijavljena tudi na Zavodu RS za zaposlovanje. Prvi zaposlitveni center na Koroškem je že v Radljah ob Dravi, kjer je nastal na pobudo občine Radlje in Slovenskega združenja za duševno zdravje ŠENT.

Ustanovitelj zaposlitvenega centra je Slovensko združenje za duševno zdravje ŠENT, ki ima ustanovljene zaposlitvene centre na različnih lokacijah (Jesenice, Ljubljana, Maribor, Radlje ob Dravi).

Zaposlitveni center ima direktorja – strokovnega vodjo sofinanciranega s strani države, na vsaki naslednji novi lokaciji pa država sofinancira zgolj 5% stroškov dela novega zaposlenega vodje, ki pa mora poleg socialne note biti za obstanek tudi tržno naravnan podjetnik. Vsaka enota zaposlitvenega centra ima enega mentorja, ki je iz lokalnega okolja. Občina nima stroškov, je zgolj pobudnik, lahko odda v najem poslovne prostore in odstopi del nalog iz komunalnega podjetja. Smiselno je zagotoviti prostore v neposredni bližini komunalnega podjetja – prostor potreben za garderobo delavcev in sanitarije ter za shrambo orodja – kosilnice, grablje,…. Zaposlitveni center ima svoje orodje. Delo se išče tudi pri drugih podjetnikih. Lokacija: v neposredni bližini oziroma v prostorih novega Komunalnega podjetja Ravne. Ustanovitev: 2017

 

 

 

 

 

 

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.
Na ta prispevek še ni komentarjev. Bodi prvi!
Digitalni marketing v Slovenij