Logo MojaObčina.si
DANES
21°C
3°C
JUTRI
25°C
4°C
Oceni objavo

Solzica iz jekla, vrt, otvoritev in film prvi dan Festivala solzic

Poklon kulturni dediščini Prežihovega Voranca!

Poklon dediščini Koroške, skozi naravo, kulturo, tradicijo, življenje, človeka ...

Promocija Koroške.

 

Vse to in še več se je že prvi dan Festivala solzic odvijalo v Kotljah in kasneje na Ravnah na Koroškem.

 

V času Festivala solzic, ki se je pričel v četrtek, 19. Maja, smo v Kotljah odprli Koroški vrt in odkrili Solzico iz jekla.

 

Koroški vrt stoji na prostoru med potokom Hotuljščico in pokopališčem, na katerem je pokopan Lovro Kuhar - Prežihov Voranc.  Prav tam so v življenje obudili koroški gartlc, Koroški vrt, in ga zasadili z nekaterimi rastlinami tega okolja. Za užitek mimoidočim in občutek lepote poduršeljskega sveta.

 

Pokrovitelj: Arboretum Volčji Potok

Posvojitelj: Šolski center Ravne na Koroškem – Srednja šola

Skrbnik: Andrej Herman

 

Ravnateljica Srednje šole Ravne, Ivanka Stopar je prejela v skrbništvo Koroški vrt, ki ji ga je simbolično predalo Društvo solzice.

 

Solzica iz jekla, jekleni simbol Festivala solzic, Koroške in njenih ljudi. Poklon dediščini, odraz lepote poduršeljskega sveta in ponos železarske tradicije. Pozdrav iz literarne pokrajine z imenom Koroška.

 

Trije listi solzic so simbol treh koroških dolin (Mežiške, Dravske in Mislinjske) in izražajo dejstvo, da je Koroška v treh državah: Sloveniji, Avstriji in Italiji. Po pet cvetov na vsaki vejici pa simbolizira pet elementov, ki jih nosi Festival s solzic s seboj – kot motiv turizma in dediščine prostora (vidimo pa jih tudi na steni pred Občino Ravne): zemlja, les, ogenj, kovina in voda.

 

Solzica iz jekla je bila postavljena v času 3. Festivala solzic z dobro voljo SIJ Metala Ravne, Srednje šole Ravne, Društva Solzice Ravne in Občine Ravne – po idejni zasnovi dijakov Srednje šole in Lidije Fišer.

 

Otvoritveni program se je odvijal na obeh prizoriščih. Moderirala ga je Darja Verhovnik, popestrili pa so ga glasbenika Marjana Mlinar in Milan Kamnik ter harmonikarji KD Prežihov Voranc.

 

Zbranim so spregovorili župan Občine Ravne na Koroškem dr. Tomaž Rožen, direktor Metal Ravne, d.o.o., Andrej Gradišnik, ravnateljica SŠ Ravne Ivanka Stopar in vodja festivala, Renata Picej, ki je idejo o solzici velikanki kot ponos Koroške in Korošcev, s pomočjo Metala, šole in občine, uspešno udejanjila.

 

Večer se je nadaljeval na Ravnah, kjer je potekala še uradna otvoritev v prostorih Koroške osrednje knjižnice dr. Franca Sušnika Ravne. V kulturnem programu so sodelovali Pevski zbor Rožmarin, plesalki Klara in Manca Strmčnik ter domačin, vsestranski umetnik, pesnik, pisatelj, igralec, dramatik, glasbenik in pevec Matjaž Pikalo.

 

Zbrane so nagovoril župan Občine Ravne na Koroškem dr. Tomaž Rožen, vodja festivala Renata Picej, generalna direktorica direktorata za turizem in internacionalizacijo na gospodarskem ministrstvu Eva Štravs Podlogar ter Rudi Merljak, državni sekretar v vladnem Uradu za Slovence v zamejstvu in po svetu ter vodja sektorja za Slovence v sosednjih državah.

 

Ob mednarodnem dnevu biotske raznovrstnosti in ob že tretjem Festivalu solzic so Koroški filatelisti priložnosti primerno pripravili novo izdajo priložnostnega poštnega žiga, dotiska na kuverti in osebne znamke. Vse omenjeno je predstavil Jože Keber.

 

V kino dvorani Gimnazije Ravne pa si je bilo možno ogledati kratek igrani film »Solzice«, režiserke Veronike Aiken Prosenc.

 

Oglejte si tudi