Občine: Brežice, Kostanjevica na Krki, Krško, Radeče, Sevnica Občine: Benedikt, Cerkvenjak, Cirkulane, Destrnik, Dornava, Duplek, Gorišnica, Hajdina, Hoče-Slivnica, Juršinci, Kidričevo, Kungota, Lenart, Lovrenc na Pohorju, Majšperk, Makole, Maribor, Markovci, Miklavž na Dravskem polju, Oplotnica, Ormož, Pesnica, Podlehnik, Poljčane, Ptuj, Rače-Fram, Ruše, Selnica ob Dravi, Slovenska Bistrica, Središče ob Dravi, Starše, Sveta Ana, Sveta Trojica v Slovenskih goricah, Sveti Andraž v Slovenskih goricah, Sveti Jurij v Slovenskih goricah, Sveti Tomaž, Šentilj, Trnovska vas, Videm, Zavrč, Žetale Občine: Borovnica, Brezovica, Dobrepolje, Dobrova-Polhov Gradec, Dol pri Ljubljani, Domžale, Grosuplje, Horjul, Ig, Ivančna Gorica, Kamnik, Komenda, Litija, Ljubljana, Log - Dragomer, Logatec, Lukovica, Medvode, Mengeš, Moravče, Škofljica, Šmartno pri Litiji, Trzin, Velike Lašče, Vodice, Vrhnika Občine: Bloke, Cerknica, Ilirska Bistrica, Loška dolina, Pivka, Postojna Občine: Ajdovščina, Bovec, Brda, Cerkno, Idrija, Kanal ob Soči, Kobarid, Miren-Kostanjevica, Nova Gorica, Renče-Vogrsko, Šempeter-Vrtojba, Tolmin, Vipava Občine: Apače, Beltinci, Cankova, Črenšovci, Dobrovnik, Gornja Radgona, Gornji Petrovci, Grad, Hodoš, Kobilje, Križevci, Kuzma, Lendava, Ljutomer, Moravske Toplice, Murska Sobota, Odranci, Puconci, Radenci, Razkrižje, Rogašovci, Sveti Jurij ob Ščavnici, Šalovci, Tišina, Turnišče, Velika Polana, Veržej Občine: Črnomelj, Dolenjske Toplice, Kočevje, Kostel, Loški Potok, Metlika, Mirna, Mirna Peč, Mokronog-Trebelno, Novo mesto, Osilnica, Ribnica, Semič, Sodražica, Straža, Šentjernej, Šentrupert, Škocjan, Šmarješke Toplice, Trebnje, Žužemberk Občine: Ankaran, Divača, Hrpelje-Kozina, Izola, Komen, Koper, Piran, Sežana Občine: Hrastnik, Trbovlje, Zagorje ob Savi Občine: Bistrica ob Sotli, Braslovče, Celje, Dobje, Dobrna, Gornji Grad, Kozje, Laško, Ljubno, Luče, Mozirje, Nazarje, Podčetrtek, Polzela, Prebold, Rečica ob Savinji, Rogaška Slatina, Rogatec, Slovenske Konjice, Solčava, Šentjur, Šmarje pri Jelšah, Šmartno ob Paki, Šoštanj, Štore, Tabor, Velenje, Vitanje, Vojnik, Vransko, Zreče, Žalec Občine: Črna na Koroškem, Dravograd, Mežica, Mislinja, Muta, Podvelka, Prevalje, Radlje ob Dravi, Ravne na Koroškem, Ribnica na Pohorju, Slovenj Gradec, Vuzenica Občine: Bled, Bohinj, Cerklje na Gorenjskem, Gorenja vas-Poljane, Gorje, Jesenice, Jezersko, Kranj, Kranjska Gora, Naklo, Preddvor, Radovljica, Šenčur, Škofja Loka, Tržič, Železniki, Žiri, Žirovnica Ravne na Koroškem
DANES
19°C
10°C
JUTRI
20°C
9°C
Oceni objavo

Slavnostni govor, podžupana Občine Ravne na Koroškem Aljaža Verhovnika

Spoštovani svečani zbor, cenjena častna občana g. Golčer in g. Kolar,

spoštovani letošnji prejemniki občinskih nagrad in priznanj,

gospe in gospodje!

Mineva 65 let od prelomne odločitve tedanje Skupščine SR Slovenije, ki je ravno na današnji dan naš kraj proglasila za mesto. S tem smo dobili tudi novo ime kraja – Ravne na Koroškem in dotlej znani Guštanj ali po nemško Guttenstein je postal zgolj še zgodovinsko dejstvo. Ta sprememba imena simbolično izkazuje tudi pričetek strmega razvoja Raven. Naše korenine segajo mnogo dlje od leta 1952, saj se Ravne prvič omenjajo že leta 1248. Zaradi železarstva/jeklarstva je kraj vseskozi rastel. Lahko bi rekli, da se je mesto razvijalo sinhrono z jeklarno, kajti večje so bile potrebe »fabrike« po kadru, večja sorazmerno temu je bila potreba po novih bivalnih površinah in s tem povezanim družbenim delovanjem v kraju.

Daljnega leta 1863 je na Ravne prišla težko pričakovana železnica, ki je pomenila nagel razcvet gospodarstva v širši regiji. Do danes so se standardi mobilnosti precej nadgradili. Mnogi kraji po Sloveniji že imajo urejen kvaliteten dostop do avtocestnega omrežja. Vendar Ravnam kljub zlatim časom »fabrike«, ko je ta zaposlovala tudi do 7.000 ljudi, ni uspelo iztržiti sodobne prometnice in tako že več kot 150 let čakamo na novo prometno žilo, ki bi Mežiški dolini dala dodatni optimizem in zaposlitveni potencial.

Država je v ustavo zapisala pokrajine, ki pa jih do danes še ni realizirala. Tako še vedno govorimo o statističnih regijah. Na našem območju se v takšno regijo združuje 12 občin, ki so si med seboj po več dejavnikih zelo različne. Brez pokrajin še vedno ostaja odprto strateško vprašanje sedeža regije. Po številu prebivalcev sodi Mežiška dolina oz. nekdanja velika skupna Občina Ravne med najštevilčnejše v regiji. Z zaskrbljenostjo ugotavljamo, da so centralizacijski ukrepi na Koroškem že skoraj opustošili delo upravnih služb države. Tako nam ostaja samo še tisto, kar ni tesno povezano z državo in to je naše gospodarstvo. Motor tega se nahaja v Mežiški dolini in je zgoščen na območju med Ravnami in Prevaljami. Te gospodarske družbe so z velikimi mukami, a vendar zelo uspešno, prebrodile gospodarsko krizo in pretrese slovenske gospodarske politike ter so kljub slabim infrastrukturnim pogojem in neenakomernemu razvoju Slovenije obstale kot glavno gonilo razvoja našega kraja. Te firme nam dejansko pomenijo socialno stabilnost. Dajejo kruh ljudem in ohranjajo smisel, da se kraj razvija. Nič nam ne bi pomenil nov športni ali pa kulturni center tudi novih telovadnic ne bi potrebovali, če naši ljudje ne bi imeli kam po zaslužek za eksistenco.

Ravno v obdobju predsedovanja Občine Ravne Svetu koroške regije se je zgodil velik preskok na področju realnega prihoda 3. razvojne osi na Koroško. Korošci smo siti obljub, znamo se postaviti na noge, vendar v duhu enakopravnega razvoja naše lepe male države pričakujemo, da bo naši davki preko državne blagajne po več kot 150 letih končno spet prišli v naše kraje. Pri tem imam seveda v mislih »zlato žilo« oz. razvojno os. Ta predstavlja upanje za vse, ki tukaj živimo. Razvojna os v obliki hitre ceste pomeni priložnost za nadgradnjo potencialov in vsega, kar smo kljub težkim časom uspeli narediti.

Imamo smele načrte za prihodnost. Občina se je aktivno vključila v reševanje žalostne podobe dvorca Javornik in prevzema tudi pravno odgovornost za nekoč lepšo prihodnost tega zgodovinskega objekta. Aktivno si prizadevamo tudi za Center Javornik. V letošnjem in prihodnjem letu bomo dali velik poudarek cestni infrastrukturi občine, saj je občinski svet potrdil investicijski program v višini milijona EUR. Za občino, kot je naša, pomeni to velik investicijski potencial. Poleg tega posvečamo pozornost tudi t. i. mehkim vsebinam, ki vključujejo programe na različnih področjih. Trudimo se krepiti že pridobljene certifikate, ki da dajejo posebno pozornost starejšim, mladim, invalidom in prostovoljstvu. Za zadovoljstvom ugotavljamo, da niso samo občina in njeni deli tisti, ki jim je mar za urejenost kraja, tukaj ste tudi številni občani. To dokazujete vsako leto ob dnevu za spremembe, ko se prostovoljske akcije udeleži več kot tisoč ljudi. Hvaležni smo vam za ta prispevek.

Ravne so v letošnjem letu vstopile na samostojno pot organiziranja komunalne dejavnosti. Ustanovili smo javno podjetje, od katerega pričakujemo aktivno vpetost v potrebe razvoja naše občine, hkrati pa imamo kot lokalna skupnost dolžnost, da podjetju omogočimo kar se da stabilne pogoje za rast in delovanje.

Svetle prihodnosti ni brez aktivnega in plodnega sodelovanja. Na tem mestu iskrena hvala vsem svetniškim skupinam in samostojnim svetnikom v občinskem svetu za skupno sodelovanje in strnjene vrste v strateško pomembnih odločitvah za našo prihodnost. S tem dosega demokracija na Ravnah visok nivo sodelovanja, ki mu politična pripadnost ne predstavlja ovir. Naše vodilo je bilo in mora biti v prihodnje  - razvoj in ustvarjanje kvalitetnih pogojev za bivanje in delovanje v našem kraju.

Ob prazniku našega mesta se moramo nujno zahvaliti številnim akterjem civilne družbe, bodisi posameznikom in društvom, ki vsakodnevno aktivno delujete v našem kraju. Brez vas ne bi bilo življenja v našem kraju. Občina vam je hvaležna za vaš prispevek k razvoju kraja in zaradi vas smo danes tudi tukaj. Občinski svet namreč vsako leto podeljuje občinska priznanja in nagrade, kjer v skladu s kriteriji prepoznamo številne zaslužne občanke in občane ter organizacije. Priznanje ali nagrada naj vam, spoštovani prejemniki letošnjih priznanj, pomeni zahvalo lokalne skupnosti za trud in vaše dosedanje delo, v katerem je občina prepoznala širši javni interes. Hkrati pa želim, da bi vas priznanje spodbudilo k ustvarjanju tudi v prihodnje.

Letošnji praznik občine je še posebej svečan, saj bomo dobili novega častnega občana. Tako bodo odslej našo družbo s svojo modrostjo, izkušnjami iz preteklega dela ter vzgledom bogatili trije častni občani. Ponosni smo na njih, kajti predstavljajo nam vzor in veseli smo njihove prisotnosti med nami.

Iskrene čestitke vsem občankam in občanom ob prazniku Občine Ravne na Koroškem, še posebej pa vsem prejemnikom letošnjih priznanj in nagrad ter novemu častnemu občanu.

Oglejte si tudi