Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
0°C
JUTRI
22°C
4°C
Oceni objavo

Prostovoljstvu prijazno mesto

Občina Ravne na Koroškem je potrdila prejem naziva


»Prostovoljstvu prijazno mesto« in pridobila certifikat za leto 2017

Slovenska filantropija, Združenje za promocijo prostovoljstva, že več kot dvajset let spodbuja razvoj prostovoljstva v Sloveniji. Pri tem je izjemnega pomena odnos občin do prostovoljskih organizacij in prostovoljcev. Hkrati so tudi prepričani, da je prostovoljsko delo občanov še kako pomembno za življenje v skupnosti, zato si zasluži posebno pozornost. Ne glede na blagostanje občine je prostovoljstvo tista dejavnost, ki v skupnost vnaša raznolikost in dogajanje. Še posebej pa je dragoceno v sedanji situaciji, ko se ogromno ljudi spopada z brezposelnostjo, obupom in izzivom, kako preživeti, saj je prostovoljska aktivnost in vpetost v družbeno dogajanje lahko skoraj edina pot do vzdrževanja delovne kondicije in razvoja lastnih potencialov za osebe v stiski.

S podelitvijo naziva »Prostovoljstvu prijazno mesto« so izpostavljene občine, ki po mnenju Slovenske filantropije in članic Slovenske mreže prostovoljskih organizacij prepoznavajo pomen prostovoljskega dela občanov za življenje v njihovi skupnosti, cenijo njihovo delo, podpirajo prostovoljske organizacije in namenjajo del občinskih sredstev za razvoj prostovoljstva v svoji občini.

Naziv »Prostovoljstvu prijazno mesto« se je podeljeval prvič v letu 2014, med prejemniki pa je bila prvič tudi Občina Ravne na Koroškem.

Prejemnike naziva je strokovna komisija izbirala glede na spodnje kriterije:

  • Občina finančno podpira delovanje različnih prostovoljskih organizacij.
  • Občina upošteva stroške, ki nastajajo v prostovoljstvu, kot upravičen strošek prijavitelja na občinski razpis.
  • Občina upošteva prostovoljsko delo kot lastni delež sofinanciranja projektov.
  • Občinska uprava aktivno sodeluje (s svojimi službami ali s spodbudo zaposlenih) pri Dnevu za spremembe ali drugih večjih prostovoljskih akcijah.
  • Občina zagotavlja prostorsko infrastrukturo za delovanje prostovoljskih organizacij z brezplačnim najemom ali subvencionirano ceno najema prostorov.
  • Župan se vsaj enkrat letno javno zahvali prostovoljcem za njihovo delo.

Občina Ravne na Koroškem je v letu 2017 ponovno izpolnila kriterije in bila izbrana za prejemnico naziva »Prostovoljstvu prijazno mesto - 2017«.

Priznanje »Prostovoljstvu prijazno mesto« je bilo s strani Slovenske filantropije – Združenja za promocijo prostovoljstva Občini Ravne na Koroškem podeljeno na slovesni prireditvi v četrtek 18. maja 2017 v dvorani Gradu Negova v Gornji Radgoni. Priznanje je po pooblastilu župana dr. Tomaža Rožena kot predstavnica občine prevzela Darja Čepin, višja svetovalka za področje družbenih dejavnosti.

Naziv smo potrdili za dobro razvito medgeneracijsko sodelovanje; za uspešen program Mladi za starejše, ki ga izvajamo skupaj z Gimnazijo in Srednjo šolo Ravne na Koroškem ter društvom upokojencev, za podeljevanje nazivov Naj prostovoljec – Naj prostovoljka in Naj prostovoljska organizacija ter številne druge ukrepe, ki jih izvajamo na področju prostovoljstva.

 

 

 

Oglejte si tudi