Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
6°C
JUTRI
16°C
-2°C
Oceni objavo

Projekt sodelovanja MED – O - VITA

MED – O – VITA je projekt sodelovanja treh slovenskih in ene hrvaške Lokalne Akcijske Skupine (LAS). K sodelovanju smo pristopili LAS Istočna Istra iz Labina, LAS s CILJem iz Idrije, LAS loškega pogorja iz Škofje Loke in naš domači LAS Mežiške doline. V projektu sodeluje pet čebelarskih društev iz Mežiške doline. Izvedba projekta je podprta s sredstvi Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja v višini 79.955€ in s sredstvi štirih občin Mežiške doline v višini 25.900€.

Namen projekta je vzpostaviti sodelovanje med čebelarji na vključenih območjih, z namenom izmenjave izkušenj, dobrih praks in znanj. Del projekta vključuje investicijo v infrastrukturo za opravljanje čebelarske dejavnosti s poudarkom na izobraževalnih aktivnostih za mlade,  izvedene pa bodo tudi aktivnosti za razvoj in promocijo čebelarskega turizma ter za prepoznavnost in konkurenčnost čebelarjev na sodelujočih območjih.

Pomemben del projekta je povezovanje in sodelovanje vključenih čebelarskih društev. Prva aktivnost v okviru projekta, »Dani meda Labinštine«, se je odvijala v Labinu 2. in 3. decembra 2017. Iz Mežiške doline se je prireditve udeležilo 29 čebelarjev in predstavnikov. Naši čebelarji so se predstavili s svojimi izdelki in promocijskim materialom, gostiteljem in ostalim udeležencem iz Slovenije pa smo ponudili tudi naše kulinarične dobrote.  

Čebelarska  zadruga »Labin« je organizirala 2. ocenjevanje medu vzhodne Istre »Ripenda 2017« in k sodelovanju povabila tudi slovenske čebelarje. Čebelarji Mežiške doline so že v oktobru na ocenjevanje poslali 10 vzorcev našega medu. Skupaj 80 vzorcev medu iz Hrvaške in Slovenije je bilo ocenjeno s kemično analizo in s senzoričnim ocenjevanjem. Rezultati ocenjevanja so bili razglašeni v zaključnem delu prireditve v Labinu. Ponosno lahko poročamo, da so se naši čebelarji s svojim medom odlično odrezali, saj so prejeli devet zlatih in eno srebrno priznanje. Iz Čebelarske družine Mežica sta zlato priznanje za svoj med prejela čebelarja Pavel Praper in Roman Kogelnik. Čestitke zlatim čebelarjem Mežiške doline!

 

 

Viktorija Barbič

LAS Mežiške doline

Oglejte si tudi