Logo MojaObčina.si
DANES
11°C
5°C
JUTRI
18°C
5°C
Oceni objavo

Prihaja enotna embalaža

V torek, 31. maja 2016, obeležujemo Svetovni dan brez tobaka, ki letos poteka pod globalnim geslom »Prihaja enotna embalaža«. Na ta dan po vsem svetu opozorimo na hude posledice kajenja in spomnimo na ukrepe, ki zmanjšujejo porabo tobačnih izdelkov in tako varujejo zdravje ljudi. Uporaba tobačnih izdelkov vodi v bolezen in prezgodnjo smrt. Zaradi bolezni, ki jih povzroča kajenje, umreta dve tretjini kadilcev, ki v povprečju izgubijo od 10 do 15 let življenja, mnoga leta pred smrtjo pa preživijo z zelo slabo kakovostjo življenja.

 

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) zato podpirajo uvedbo celovitega programa ukrepov za učinkovito zmanjšanje razširjenosti in posledic uporabe tobaka in povezanih izdelkov, kar prinaša predlog novega zakona na tem področju, ki vključuje tudi uvedbo enotne embalaže tobačnih izdelkov. S celovitim programom ukrepov se lahko ustvari okolje, ki spodbuja nekajenje, in tako okolje zmanjša verjetnost poseganja po tobačnih in povezanih izdelkih. To je še zlati pomembno za otroke, najstnike in mlade do 25. leta, ki običajno začnejo s kajenjem.

 

Več si lahko preberete v sporočilu za medije na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje, kjer je dosegljiva tudi tonska izjava dr. Helene Koprivnikar.

 

Kaj pomeni enotna embalaža?

Enotna embalaža poenoti videz zavojčkov različnih tržnih znamk tobačnih izdelkov. Je v dveh kontrastnih, točno določenih barvah, na njej pa razen imena tržne znamke, različice, imena proizvajalca, kontaktnih podatkov ter podatkov o količini izdelka v zavojčku ni drugih zapisov proizvajalca, ni logotipov ali kakršnihkoli oznak značilnosti izdelka. Odstranjene so vse značilnosti in oznake tržne znamke; vse dovoljene navedbe so na embalaži natisnjene v standardizirani pisavi, velikosti in položaju. Na enotni embalaži so nameščena zdravstvena opozorila in tudi vse druge informacije oziroma označbe, ki jih zahtevajo vladni predpisi. 

Oglejte si tudi