Jesen je tu in z njo vsa značilna kmečka opravila za domačije. Mednje sodi tudi prešanje mošta (stiskanje jabolčnika), ene za Koroško najbolj značilnih in vse do konca 60. let 20. stoletja najpogostejših domačih alkoholnih pijač. Prešanje je še do nedavnega potekalo na lesenih prešah, ki so bile del vsake domačije. Danes so jih v veliki meri zamenjale novejše mehanične stiskalnice, pa tudi samo stiskanje se opušča.
Prešanje mošta je bilo prikazano na obnovljeni Krauperški preši.
Koroški pokrajinski muzej, Muzej Ravne na Koroškem je na Prežihovi bajti kljub dežju uspešno izpeljal prešanje jabolčnika (mošta) na stari, obnovljeni leseni preši. Udeleženci so se zbrali na Prežihovi bajti in na preši ob Krauperški kašči prikazali tolčenje jabolk ter samo prešanje. Jabolčni sok, ki je nastal po prešanju je bil odličen. Pojasnili in prikazali so tudi, zakaj se je moštu sprva reklo »tolkec« in ne mošt.




