Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
6°C
JUTRI
16°C
-2°C
Oceni objavo

Božično-novoletni koncert Simfoničnega orkestra Glasbene šole Ravne na Koroškem in s koroškimi simfoniki in baletnimi plesalci

Glasbena šola Ravne na Koroškem je v lanskem šolskem letu ustanovila veliki simfonični orkester, ki se je občinstvu prvič predstavil lani prav tako na božično-novoletnem koncertu Simfoničnega orkestra Glasbene šole Ravne na Koroškem in pevcev Glasbene šole Slovenj Gradec. Letos so se Simfoničnemu orkestru pridružili koroški simfoniki in baletnimi plesalci.

 

'Koroški simfoniki - orkester, ki združuje učence, dijake, študente, učitelje, profesorje, ljubitelje glasbe…., ki delujejo doma in na avstrijskem Koroškem. Želja po igranju v orkestru je pripeljala veliko novih članov že dve leti nazaj in prvotni Simfonični orkester Glasbene šole Ravne na Koroškem je prerasel v skoraj 70 članski orkester, sedaj pod imenom Koroški simfoniki.

 

Ker glasba združuje ljudi se je kolektiv Glasbene šole Ravne na Koroškem odločil, da poskusi nekaj novega, da združi glasbenike iz vseh koroških glasbenih šol in študente Korošce, ki se izobražujejo na Konservatoriju za glasbo v Celovcu in Akademiji za glasbo v Ljubljani.

 

Idejni vodja sedanjega orkestra Koroški simfoniki je dirigent prof. Đorđe Berak, ki je kot učitelj violine s trdim delom in s pomočjo svojih kolegov učiteljev Glasbene šole Ravne na Koroškem, iz malega 12 članskega godalnega orkestra sestavil najprej Simfonični orkester Glasbene šole Ravne na Koroškem, sedaj pa prav za to priložnost simfonični orkester Koroški simfoniki.

 

Naredili so nekaj skoraj nemogočega in s tem pokazali, da vse naše glasbene šole in njeni učitelji vsa leta stopnjujejo kakovost izobraževanja mladih na Koroškem. Da je bila odločitev prava, so mnogi poslušalci spoznali že na prvih koncertih, na katerih so se predstavili člani orkestra. Glas o novem orkestru s sodobnimi metodami dela in ustvarjanja skupne glasbe se je hitro razširil med glasbeniki in ljubitelji glasbe.

 

Orkester deluje šele drugo sezono in je že postal prepoznaven doma, z velikimi načrti pa že snuje nove programe, s katerimi se bo v prihajajočem letu predstavil tudi v tujini. V repertoarju orkestra Koroški simfoniki najdemo tako skladbe klasičnih mojstrov, kot tudi glasbo za film, balet in druge zvrsti umetnosti.

 

Tako kot so v lanskem letu z orkestrom kot solisti nastopili solo pevci Glasbene šole Slovenj Gradec, bodo v prihodnosti še mnogi drugi slovenski in tuji vrhunski umetniki ter mladi perspektivni solisti instrumentalisti.

 

 

'V prihajajočem letu 2018 načrtujemo še večjo zasedbo in prepoznavnost orkestra!' dodaja idejni vodja in dirigent  prof. Đorđe Berak.

 

Glasbeniki so drugi koncert Simfoničnega orkestra Glasbene šole Ravne na Koroškem zaključili z vsem nam dobro poznano Sveto nočjo. 

 

Prijeten glasbeno obarvan večer so z nami delili:

 

I. violina

Jelka Glavnik, Klara Jelovšek, Barbara Potočnik, Maja Otič, Urša Močnik Štumpfl, Tija Čevnik Arh, Katarina Kumprej, Hana Durić, Maja Krenker, Iza Vrečič Sušnik, Sara Potočnik

II. violina

Ana Štern, Kristina Štrekelj, Nuša Perenda, Katarina Lodrant, Nina Grošelj Bricman,

Jerica Borkovič, Nuša Brezovnik, Tim Pustoslemšek, Liza Pušnik, Larisa Pečnik

Viola

Tatjana Sagernik Kovačič, Kristina Ramšak, Jurij Gracej, Gaja Zvonar, Jošt Pekolj,

Rok Hauptman, Hana Gorenšek

Violončelo

Katja Meljnikov, Valentin Rogina, Aurelia Kegley, Tom Sinclair, Jerica Žgeč, Adrijana Pranjković, Ana Kramer Čas, Andrej Loparnik, Ana Mari Oswald, Alja Lodrant

Kontrabas

Oskar Kolar, Valentin Ozimic

Flavta

Tinkara Lednik, Eva Požarnik, Klara Kobolt, Vesna Kovačec (piccolo)

Oboa

Tanja Mršnjak Petrej, Matjaž Dobnik

Klarinet

Luka Lešnik, Bine Brec, Primož Rečnik (bass clarinet)

Fagot

Marko Prijatelj, Nika Kotnik

Rog

Filip Dihpol, Dementej Gradišnik, Janez Miklavžina, Martin Šmon

Trobenta

Aljaž Dobnik, Anej Gorenjak

Pozavna

Gašper Verhnjak, Matic Mandl, Matic Drevenšek

Tuba

Andrej Krivec

Tolkala

Davorin Jevšnikar, Valentin Gorenšek, Nejc Štern, Žan Pustoslemšek

Klavir

Staša Skarlovnik

Harfa

Lara Pelikan

 

"Iz glasbe prihaja čar, ob katerem se morajo upokojiti vse skrbi in vse bolečine srca." William Shakespeare

 

Oglejte si tudi