Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
0°C
JUTRI
13°C
1°C
Oceni objavo

Otroci za varnost v prometu 2016

Veseli in ponosni smo, da smo tudi letos uspešno izpeljali preventivno akcijo Otroci za varnost v prometu. Tokrat je bila to že tretja akcija po vrsti in vse kaže, da bo postala ena izmed tistih aktivnosti, ki jih bomo nestrpno pričakovali vsako leto tudi v prihodnje.

 

Tokrat so k sodelovanju pristopile vse štiri policijske postaje v regiji: Ravne na Koroškem, Slovenj Gradec, Dravograd in Slovenj Gradec. Odziv koroških šol in vrtcev je bil v letošnjem letu rekorden- sodelovalo je 8 osnovnih šol, dve osnovni šoli s prilagojenim programom in štirje vrtci. Skupno smo prejeli izdelke 1157 otrok, s katerimi je bilo tudi 81 mentorjev (učiteljev in vzgojiteljev). Na dan akcije, torej »Martinovo«, 11.11.2016, so, poleg policistov iz vseh štirih regijskih policijskih postaj, na terenu izdelke s sporočili voznikom delili še učenci OŠ Črna (s spremstvom mentorice) in OŠ Franja Goloba, na Prevaljah pa so moči združili še s Svetom za preventivo in vzgojo v cestnem prometu pri Občini Prevalje.

 

Odzivi vseh sodelujočih, tako šol, vrtcev, policistov, mentorjev in pa seveda voznikov, ki jim je bila akcija v prvi vrsti namenjena, so bili zelo pozitivni. Preko akcije Otroci za varnost v prometu skušamo delovati preventivno predvsem na področju zmanjševanja vožnje pod vplivom alkohola, otroci pa s svojimi izdelki voznike opozarjajo tudi na številna druga tvegana vedenja v prometu, za katera si želimo, da bi bila manj prisotna (uporaba telefona med vožnjo, neupoštevanje prometne signalizacije, prehitra vožnja,…).

 

Izvedbo akcije je na OŠ Črna na Koroškem opisala mentorica Andrejka Fajmut: »S skrbjo za večjo varnost v prometu smo petošolci pričeli že takoj po končanem pouku. S pomočjo policista, ki nam je ustavljal vozila, smo ustavljenim izrekli nekaj prijaznih besed v zvezi z varnostjo v prometu in sicer, da naj bodo posebej pozorni na pešce in kolesarje, kar bomo čisto zares v tem šolskem letu postali tudi mi. Poseben poudarek smo dali nasvetom, naj vozniki, preden sedejo za volan, nikakor ne uživajo alkohola. Vsak voznik je za spomin na akcijo od učencev prejel otroško risbico.

Ob 17.00 se je druga skupina petošolcev zbrala na avtobusni postaji v Črni na Koroškem. Tam smo se dogovorili, kako  bo akcija, namenjena pešcem, potekala. Za pešce smo imeli pripravljene otroške risbice ter odsevne trakove, ki naj bi jim pomagali k boljši vidnosti, ko v mraku in temi hodijo okoli.  Učenci so pešce opozarjali tudi na nošenje svetlih oblačil v mraku.

Vsi pešci, katerim smo dali drobna darilca, so bili zelo hvaležni ter so pozorno prisluhnili učencem.  Kljub temu, da nam je nagajalo sneženo- deževno vreme, smo v uri in pol sprehajanja po pločnikih Črne razdelili okrog trideset odsevnih trakov. Upamo, da bomo s to akcijo obvarovali katerega od pešcev pred nesrečo.«

 

Otroci za varnost v prometu je ena izmed tistih preventivnih aktivnosti, pri kateri lahko različni sektorji skupaj delujemo v smeri izboljševanja stanja nekega problema, ki se dotika nas vseh, v tem primeru je to prometna varnost.

 

Foto utrinke z letošnje akcije in del sporočil otrok voznikom lahko najdete tukaj https://www.irista.com/gallery/2sbyrwzgkv4v . Fotografije so prispevali: Andrejka Fajmut- OŠ Črna na Koroškem, Emil Petek- OŠ Franja Goloba, Policijski postaji Ravne na Koroškem in Dravograd ter NIJZ OE Ravne na Koroškem.

 

Vsem skupaj se iskreno zahvaljujemo za trud in sodelovanje.

 

Pripravila: Branka Božank

Oglejte si tudi