Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
4°C
JUTRI
22°C
5°C
Oceni objavo

27. Občinski otroški parlament

Otroški parlament je nastal na pobudo učencev, da bi lahko javno spregovorili, predstavili svoja mnenje, ideje, dileme o vprašanjih, ki so pomembna v obdobju odraščanja v okolju, kjer živijo, se šolajo ali preživljajo prosti čas. Ob tem pričakujejo pozornost šolskih kot tudi lokalnih oblasti ter vladnih in nevladnih organizacij, ki naj bi prisluhniti njihovim pobudam.

 

Kot oblike demokratičnega dialoga se izvajajo v vseh osnovnih šolah po Sloveniji, nadgradijo se s parlamenti na občinski in regionalni ravni in se zaključijo na nacionalnem otroškem parlamentu. Organizator nacionalnega programa otroškega parlamenta je Zveza prijateljev mladine Slovenije.

 

Otroci na šolski ravni delujejo pod usmerjanjem in podpori mentorjev in prostovoljcev. Deluje v obliki zasedanj, ki potekajo v razrednih skupnostih in na šolskem parlamentu. Na občinski ravni učenci, kot predstavniki svojih šol, predstavijo svoje poglede na obravnavano temo. Nadalje se predstavniki posameznih šol udeležijo zasedanja medobčinskega otroškega parlamenta, kjer bodo izglasovali predstavnike, ki se bodo udeležili regijskega otroškega parlamenta. Izglasovana delegacija na regijskem otroškem parlamentu zastopa interese vrstnikov na državnem otroškem parlamentu, ki poteka v dvorani Državnega zbora v Sloveniji.

 

Letos je v sejni sobi Občine Ravne na Koroškem potekal že 27. Občinski otroški parlament, kjer so otroci razpravljali o letošnji temi Otroci in načrtovanje prihodnosti. Obravnavano temo so na zadnjem nacionalnem otroškem parlamentu med predlaganimi temami izglasovali otroci sami.

 

Organizacijo občinskega otroškega parlamenta je letos prevzela Osnovna šola Juričevega Drejčka. Zasedanja pa so se udeležile vse tri ravenske osnovne šole, torej sta se že omenjeni osnovni šoli pridružili še Osnovna šola Prežihovega Voranca in Osnovna šola Koroški jeklarji.

V uvodu smo prisluhnili kratkemu kulturnem programu, ki so ga pripravili učenci in učenke Osnovne šole Juričevega Drejčka.

 

Kasneje je delovno predsedstvo pričelo z uradnim zasedanjem in pozvalo predstavnike šol, da predstavijo svoje poglede na letošnjo temo Otroci in načrtovanje prihodnosti. Najprej smo prisluhnili kako o prihodnosti razmišljajo učenci in učenke Osnovne šole Juričevega Drejčka. Predstavili so v kakšnem svetu živijo sedaj in kako si predstavljajo svet v katerem bodo živeli, ko bodo odrasli. S statističnimi podatki so nam temo predstavili učenci in učenke Osnovne šole Prežihovega Voranca, ter predvajali film, ki so ga ustvarili na obravnavano temo. Prav tako so se s filmom predstavili učenci in učenke Osnovne šole Koroški jeklarji, ter se dotaknili teme ambicije mladih.

 

K besedi je delovno predsedstvo povabilo tudi župana Občine Ravne na Koroškem, dr. Tomaža Rožena, ki je mlade naprej pozdravil v mestni hiši ter jim namenil spodbudne in pohvalne besede. Zaključil pa z besedami, da naj pri načrtovanju prihodnosti sledijo svojim sanjam.

 

In kot smo lahko zasledili v pripravljenih prispevkih: »Kljub zastavljenim ciljem moramo biti odprti tudi za druge možnosti, saj nas življenje lahko preseneti.«

Oglejte si tudi