Logo MojaObčina.si
JUTRI
22°C
8°C
NED.
22°C
8°C
Oceni objavo

Osrednja proslava ob mednarodnem dnevu invalidov

Pred dvajsetimi leti so Združeni narodi razglasili 3. december za mednarodni dan invalidov. Letošnje aktivnosti  Združenih narodov in Evropske unije ob mednarodnem dnevu invalidov potekajo pod gesloma: "Odstranimo ovire zato, da bomo vsi živeli v vključujoči in dostopni  družbi"  in "Aktivni Evropski invalidi - hočemo sodelovati." Ko govorimo o ovirah, seveda ne gre le za fizične ovire, raziskave namreč kažejo, da so starejši in invalidi v Sloveniji na samem vrhu diskriminiranih skupin.
Boj proti izključenosti, predsodkom, stereotipom in diskriminaciji ter promocija pozitivne podobe invalidov so sicer zaveze držav iz Konvencije ZN o pravicah invalidov.

 

Ob 3. decembru, mednarodnem dnevu invalidov, v teh dneh potekajo številne prireditve. Na Ravnah na Koroškem je proslava potekala v Kulturnem centru Ravne že dan prej, pričela pa se je z Zdravljico, ki so jo zapeli Šentanelski pavri.

Osrednjo proslavo Društva invalidov Mežiške doline ob mednarodnem dnevu invalidov so z pozdravnimi nagovori sooblikovali predsednica Društva invalidov Mežiške doline Urška Gostenčnik, predsednik ZDIS Drago Novak in predsednik KOO Jožef Freidl.

 

Slavnostni govornik je bil župan Občine Ravne na Koroškem dr. Tomaž Rožen, ki je v svojem govoru med drugim omenil, da je Občina Ravne na Koroškem lani 3. decembra prejela Listino »Občina po meri invalidov«, ki jo podeljuje Zveze delovnih invalidov Slovenije in na katero smo na Ravnah še posebej ponosni.

 

V kulturnem programu so sodelovali že omenjeni Šentanelski pavri, pevski zbor Mlada srca, OŠ Franja Goloba - podružnica Šentanel ter Harmonikarski orkester KD Prežihov Voranc, Jure Račnik iz šole Prežihovega Voranca ter moderatorka programa Arijana Rojko.

Oglejte si tudi