Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
4°C
SOB.
22°C
5°C
Oceni objavo

ODPRTJE STALNE RAZSTAVE FORMA VIVA RAVNE

Koroški pokrajinski muzej, Muzej Ravne na Koroškem vas v sredo, 30. 11. 2016, ob 18.00 vabi v muzejsko razstavišče Na gradu 2, Ravne na Koroškem na odprtje stalne razstave Forma viva Ravne.

Ravenska zbirka skulptur na prostem je bila zasnovana kot del nacionalne kulturne manifestacije Mednarodni simpozij kiparjev Forma viva (FV), ta je bila koncipirana kot enotna blagovna znamka državnega pomena. Prva kiparska simpozija sta bila leta 1961 v Kostanjevici na Krki (les) in Seči pri Portorožu (kamen), nato leta 1964 na Ravnah na Koroškem (jeklo) in leta 1967 v Mariboru (beton). Na Ravnah na Koroškem se je v pol stoletja (1964-2014) oblikovalo devet kiparskih simpozijev, sodelovalo je 37 mednarodnih umetnikov, v urbani ravenski ambient Raven in še tri mesta Mežiške doline (Prevalje, Mežica in Črna na Koroškem) pa je bilo umeščenih 36 skulptur.

Ob 50. obletnici Forme vive na Ravnah na Koroškem (2014) je bila med drugim vzpostavljena celostna promocijska strategija, začela se je obsežnejša obnova skulptur in razne postavitve označevalnih tabel. Izšel je tudi retrospektivni katalog, oblikovala se je spletna predstavitev skulptur in avtorjev na spletu. Forma viva Ravne je postala prva stalna zbirka jeklenih skulptur večjih dimenzij na prostem - to si je mogoče ogledati preko spletne aplikacije www.fvr.si, pri tem pa uporabiti virtualno navigacijo pametnega telefona. Tej edinstveni zbirki jeklenih skulptur na prostem lahko namenite več časa in si privoščite Urbani piknik s kulinarično »culo« ali obiščete muzejsko razstavišče na ravenskem gradu, kjer je od konca letošnjega novembra na ogled stalna razstava o Formi vivi na Ravnah na Koroškem. Galerija Forma viva Ravne, kot smo simbolično imenovali del pritličnega prostora v grajskem muzejskem razstavišču, prikazuje snovanje in razvoj zbirke skulptur mednarodnih avtorjev od prvega simpozija leta 1964 do simpozija pred dvema letoma in s pregledno postavitvijo pušča prostor vsem nadaljnjim ravenskim kiparskim simpozijem Forme vive.

Forma viva Ravne na Koroškem s svojo trajno naravnanostjo dodaja svojevrsten pečat lokalnemu okolju in neprecenljivo dediščinsko vrednost zbirke mednarodne likovne umetnosti postavlja v sodoben čas. Z aktivnostmi, vezanimi na Formo vivo Ravne na Koroškem, skrbimo za vez s prebivalci, jih ozaveščamo, kakšna je njena pomembnost in tudi namembnost, ter jo s sodobnimi promocijskimi prijemi približujemo vsakemu obiskovalcu.

V Koroškem pokrajinskem muzeju, Muzeju Ravne na Koroškem s postavitijo stalne razstave o Formi vivi na Ravnah na Koroškem  zaokrožamo aktivnosti ob njeni petdesetletnici (1964-2014) in začenjamo proces prenove muzejskih zbirk v muzejskem razstavišču na gradu Ravne.

 

Aleksandra Čas

kustosinja za kulturno zgodovino

 

Oglejte si tudi