Logo MojaObčina.si

Ravne na Koroškem

DANES
3°C
-8°C
JUTRI
4°C
-4°C
Deli
6060

39. Koroški pustni karneval Kotlje 2017

Tradicionalno, že 39. pustovanje v Kotljah je bilo tudi letos v znamenju pustne povorke, ki se je na vozovih ali peš podala vse od Rimskega vrelca do vaškega centra v Kotljah. Tam je potekala kratka predstavitev čudovitih skupinskih in posameznih pustnih mask, ki jih je predstavil naš znani moderator Jurij Berložnik.

 

Staro ljudsko izročilo namreč govori, da pustne šeme odganjajo zimo ter prinašajo dobro letino in srečo. Ravno zato je potrebno to izročilo ohranjati in pod mogočno Uršljo goro se tega držimo, saj vsa ta leta tradicionalni Koroški pustni karneval organizira Krajevna skupnost Kotlje, zadnja leta tudi v sodelovanju z Zavodom za kulturo, šport, turizem in mladinske dejavnosti Ravne.

 

Pust je priložnost, da se sprostimo in pozabimo na resnost vsakdana, si izdelamo in nadenemo masko ter počnemo norčije, ki se sicer ne 'spodobijo'. Tudi pustni karneval v Kotljah se je letos odvijal predvsem v znamenju dogodkov, ki so bili aktualni v zadnjem času. Veliko zanimivih, šegavih, norčavih in igrivih pustnih šem je opozarjalo na perečo situacijo po Sloveniji in bližnji okolici, kar nekaj pa celo na v zadnjem času aktualne dogodke v Kotljah. V prešernem razpoloženju so številne pustne skupine tako pokomentirale aktualne dogodke, priklicale pravljična bitja in od srca nasmejale številne gledalce ob poti.

 

Kot vsako leto je tudi letos pust spekel krape, prekril nekatere čemerne obraze z veselim maskami, poskrbel za glasbo in ples. Izvedeli smo, da se lahko v kratkem pričakuje preporod Kotelj, saj je izpod Gore prišel veliko množico ljudi pozdravit sam Povodni mož, ki je povedal veliko zanimivega. Zanimivosti in modrosti so razglašale tudi Zvezdice Zaspanke. Pa slavni Minjoni so prišli v Kotlje. Manjkali niso niti drugi pravljični in risani junaki. Celo jezni ptiči - 'Angry Birds' so bili med njimi. Z vseh strani so leteli nasmehi - 'Smajliji', ki so jih delili vsem, ki so stali ob strani in opazovali pustne šeme. Novo leto je sicer minilo, vendar po Kotljah še hodi oziroma se vozi novoletna jelka. Dimniki in ceste bodo od zdaj zagotovo očiščeni, saj so novoustanovljeni koncesionarji dimnikarskega in cestnega podjetja pokazali, kako se vzdržuje in dela tako ceste kot dimnike. Sicer pa so se letos zbrali tudi vsi svetovni voditelji v Kotljah, ki so z mahanjem in pozdravljanjem z voza obljubljali, 'da ni, da ni'. Verjetno bo držalo bolj tisto; žal ni. Mogoče bodo pa grofje Andeški, ki so tudi obiskali pustni karneval, kaj spremenili ali pa dokaj številni Hotuljski Farmvill, pa delovni konji so se sprehodili mimo. Mehikanski zid, le kje bi ga postavili? Hotuljci že vedo. So jim povedali. Mogoče v Kotljah poleg odličnih burgerjev pričnejo še s takosi. Kokošja družina pa bo poskrbela za jajca na oko. Pa še veliko, veliko zanimivih zgodb se je odvijalo na pusta dan v Kotljah.

 

Kot pa veleva dolgoletna tradicija, smo videli in slišali tudi muzikante Pihalnega orkestra ravenskih železarjev.

 

Za obiskovalce je torej bil paša za oči sprevod pustnih skupin in posameznih mask. Na povorki je bilo, seveda, veliko posameznih mask, vse od pikapolonic, klovnov, snežakov, gusarjev, vil, kavbojev, Rdečih kapic, princesk, čarovnic, hudičkov, gobic, zdravnikov in številnih drugih zanimivih maškar.

 

Pred kulturnim domom je v otroškem pustnem kotičku potekala zabava za otroke. Otroci so dobili tudi krof in čaj, najboljše pustne maske pa so prejele bogate nagrade.

 

Že tako pestro karnevalsko in poskočno dogajanje v Kotljah so zvečer v Kulturnem domu Kotlje popestrili še odlični 'muzikantje', saj je tam potekala čisto ta prava, živahna in razigrana pustna zabava z Ansamblom Labodi ter zvečer še odličnimi Poskočnimi muzikanti.

 

Hotuljski pustni karneval vsako leto postreže tudi s pustnim časopisom 'Pustni vestnik', zato tudi letos ni bilo nič drugače.

 

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.
Na ta prispevek še ni komentarjev. Bodi prvi!
RIPS d.o.o.