Logo MojaObčina.si

Ravne na Koroškem

DANES
3°C
1°C
JUTRI
-2°C
-9°C
Deli
958

Festival solzic 2017

Otvoritev Festivala solzic je potekala na Strojni, kjer je bila letos v sklopu Festivala solzic posebna pozornost posvečena bukovništvu, tej enkratni literarni dediščini naše koroške pokrajine.

Otvoritev je pospremil zanimiv kulturni program, ki so ga oblikovali nastopajoči iz avstrijske in slovenske Koroške, posebej pa sta obiskovalce razveselila tudi Marijana Mlinar in Milan Kamnik.

Festival solzic je svojevrtstna kulturna prireditev, ki gradi na dediščini besede (Prežihova črtica Solzice) in okoli nje niza vse bogastvo ljudskega izročila, narave, zgodb, kulinarike in doživetij. Letos smo besedo oplemenitili z bukovništvom – enkratno literarno posebnostjo Slovenije, ki jo najdemo med zahodnimi obronki Pohorja, v Mežiški dolini in v Podjuni. Ta preprosti zapis dogodkov in življenja nekoč, izpod peresa neukih ljudi, so majhni biseri preteklosti in dobrodošla zgodba, ki jo moramo varovati. Zato smo letos otvorili Festival solzic na Strojni, kjer je pokopan naš največji bukovnik – Blaž Mavrel.

Srečanje na Strojni je potekalo pod imenom »KRES BESED IN BARV«. Tega dne je na Strojni potekal Likovni tabor Društva likovnikov Mežiške doline z gosti iz Avstrije in Slovenije. Osrednji gost je bil koroški slikar Leander Fužir, ki s svojo samorastniško ustvarjalno držo, ustvarja nezamenljive in enkratne likovne podobe Prežihovih junakov. Prejel je VENEC SOLZIC, posebno priznanje Festivala solzic, ki ga vsako leto prejme Korošec, ki za ime Koroške stori nekaj prav posebnega. Priznanje sta mu podelila vodja Festivala Solzic Renata Picej in župan Občine Ravne na Koroškem dr. Tomaž Rožen. 

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.
Na ta prispevek še ni komentarjev. Bodi prvi!
Digitalni marketing v Slovenij