Logo MojaObčina.si
DANES
11°C
5°C
JUTRI
18°C
5°C
Oceni objavo

MEDRESORSKO REŠEVANJE INFRASTRUKTURE V MEŽIŠKI DOLINI

POSLANEC DZ

DANILO ANTON RANC

 

IZJAVA ZA MEDIJE

Zagotavljanje infrastrukture za potrebe gospodarskih družb in reševanje okoljske problematike v občini Ravne na Koroškem in Mežiški dolini.

MEDRESORSKO REŠEVANJE INFRASTRUKTURE V MEŽIŠKI DOLINI

Občina Ravne na Koroškem je industrijsko središče  Mežiške doline  z velikimi gospodarskimi družbami  SIJ Metal in številnimi srednje velikimi in manjšimi družbami na lokaciji bivše železarne in v industrijski coni v Dobji vasi (SORBIT, VERTIKALA, GRADBENITŠVO SLEMENŠEK, MEHANIZACIJE MILLER, SLATIN, itd). V Mežiški dolini, ki je industrijsko regijsko središče Koroške delujejo tudi številne velike in manjše gospodarske družbe (TAB MEŽICA, LEK NOVARTIS, LESNA VRATA, KOLDING, KORING, TESNILA GK ITD) .

Danilo Anton Ranc: »Občina Ravne na Koroškem je industrijsko središče  Mežiške doline, Mežiška dolina pa najbolj industrijsko razvit del Koroške. Gospodarske družbe potrebujejo za širitev in investicije  ustrezno komunalno in energetsko infrastrukturo, zato sem zahteval, da se pristojna ministrstva medresorsko povežejo in zagotovijo ustrezne rešitve in finančne vire.«

Na področju cestne in energetske infrastrukture  ministrstvo  za infrastrukturo intenzivno izvaja obnovo cest in elektrifikacijo Mežiške doline, takoj pa bo potrebno sanirati dotrajano vodovodno omrežje.

ZAMENJAVA DOTRAJANIH IN EKOLOŠKO SPORNIH SALONITNIH VODOVODNIH CEVI

V Mežiški dolini je najbolj kritična zadostna oskrba  lokalne skupnosti in gospodarskih družb z neoporečno pitno vodo. Še posebej  problematično je, da se poleg onesnaženosti s svincem dodatno ogroža zdravje  prebivalcev Mežiške doline s salonitnim vodovodnim omrežjem, saj je znano, da   je azbest  kancerogen in da se ob vse pogostejših okvarah ogrožanje zdravja ljudi še povečuje.

Danilo Anton Ranc: »V Mežiški dolini imamo  ekološko sporen in dotrajan salonitni vodovod, ki ogroža zdravje prebivalcev Mežiške doline, povzroča motnje v oskrbi z vodo in tudi ne zadostuje potrebam podjetij v Mežiški dolini. Na pristojna ministrstva smo skupaj z župani naslovili pobudo in zahtevo, da se zagotovijo sredstva za zamenjavo dotrajanega salonitnega vodovoda. Prav sedaj potekajo intenzivni razgovori na medresorskem nivoju, da bi se po podobnem modelu kot za projekt  MAGNA, zagotovila sredstva za zamenjavo dolinskega vodovoda v višini 8 mio Eur. Dodatno utemeljitev in zahtevo  sem naslovil neposredno na resorna ministrstva (MOP, MGRT, SVRK in MF)«

Način in sočasnost izvedbe infrastrukturnih projektov v okoljsko degradirani Mežiški dolini je povezana z ekološko sanacijo okolja, zato se mora v medresorsko reševanje vključiti tudi Ministrstvo za okolje in prostor MOP,  saj  bi moralo kot resorno ministrstvo za okolje  zagotoviti celovit pristop do reševanja okoljske problematike in skupaj  s  SVRK in MGRT in MF zagotoviti finančna sredstva.

 

IZVAJANJE ODLOKA ZA SANACIJO MEŽIŠKE DOLINE

 V zvezi z izvajanjem  Odloka za sanacijo Mežiške doline smo imeli z župani več delovnih sestankov z ministrico Majcnovo, na katerih smo zahtevali , da se poravnajo neizpolnjene obveznosti MOP v višini 2 mio EUR in da se zagotovijo dodatna sredstva za sanacijo v višini 3 mio Eur.

Danilo Anton Ranc: »Na zadnjem sestanku dne 26. 1. 2018 na MOP smo dosegli delni napredek, saj smo izpogajali dodatnih 420.000 Eur, kar pa ne zadostuje za potrebno in učinkovito sanacijo stanja, saj zadnje meritve svinca v krvi otrok prekoračujejo  dovoljene vrednosti kar pri 20 % testiranih otrok.  V zvezi s tem, sem na pristojne naslovil zahtevo, da Ministrstvo za okolje in prostor zagotovi vsa zapadla sredstva v višini 2 mio EUR in da  vlada sprejme  razširitev ukrepov po odloku,  ter dodatna sredstva za izvajanje odloka.«

V zvezi z neizvajanjem odloka za sanacijo Mežiške doline sem zahteval sklic seja Odbora za okolje in prostor, na kateri bomo obravnavali  celovit pristop k reševanju okoljske in infrastrukturne problematike v Mežiški dolini,  ter razširitev  ukrepov po odloku, dopolnitev in podaljšanje veljavnosti odloka, ter zagotovitev dodatnih sredstev.

PREDLAGAN ZAKON ZA SANACIJO CELJSKE KOTLINE JE NESISTEMSKI, POTREBNO BO PODALJŠANJE ODLOKA  ZA SANACIJO MEŽIŠKE DOLINE

Vložen zakon za sanacijo Celjske kotline je nesistemski in ne upošteva možnosti okoljske sanacije z zakonom o varstvu okolja in z odlokom, kot je to urejeno z odlokom za sanacijo Mežiške doline. Zadnje meritve vsebnosti svinca v krvi otrok in rezultati meritev  onesnaženosti zemlje v Mežiki dolini presegajo mejne vrednosti, zato bom zahteval  podaljšanje izvajanja odloka za 10 let. Kot kažejo meritve,  bi bilo potrebno  zagotoviti v obdobju 10 let   dodatnih  1,5 mio Eur letno.

 

Na Ravnah, 5. 2. 2018

Oglejte si tudi