Logo MojaObčina.si
DANES
11°C
5°C
JUTRI
18°C
5°C
Oceni objavo

Klekljanje čipk v Sloveniji za vpis na UNESCO

V Šentjanžu pri Dravogradu smo s prijazno podporo Društva klekljaric Koroški izvedli drugo regijsko srečanje, na katerem smo predstavili projekt nominacije Klekljanje čipk v Sloveniji za vpis na UNESCO Reprezetativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva. Nominacija upošteva kontekst in pravila UNESCO, saj je utemeljena na Konvenciji o varovanju nesnovne kulturne dediščine iz 2003, ki predstavlja pravno ter strokovno podlago za vse aktivnosti varovanja te izjemno dragocene dediščine, ki je prisotna tudi v današnji družbi in na poseben način povezuje tradicijo in sodobnost. Tudi zato je lahko posebej krhka in spregledana, če z njo tesno skupaj ne živijo njeni nosilci, jo prenašajo na mlajše generacije in je prepoznana v širši skupnosti.

Klekljanje čipk v Sloveniji je množična dejavnost, organizirana v široki mreži klekljarskih društev, skupin in sekcij, del formalnega učnega procesa v čipkarskih in osnovnih šolah ter pomembna aktivnost v tretjem življenjskem obdobju. Razvita je v številnih urbanih in ruralnih okoljih, ki bistveno presegajo tradicionalna klekljarska središča. Pretežno se s to veščino ukvarjajo ženske, ki svoje bogato znanje in izkušnje prenašajo na otroke in mladino, širši javnosti pa predstavljajo na svojih festivalih, čipkarskih dnevih ter različnih kulturnih, turističnih prireditvah. Tako ima pomembno vlogo v sodobnem življenju skupnosti, spodbuja sodelovanje, identifikacijo ter predvsem v sodobnih reinterpretacijah na različnih področjih priča o pomenu na Slovenskem.  


Številčna udeležba koroških klekljaric, ki so predstavitvam pozorno in z veliko naklonjenostjo prisluhnile, nas navdaja z optimizmom, da je bila odločitev za projekt nominacije pravilna in da bo naša utemeljitev, ki jo z njo predstavljamo UNESCO, uspešno prepoznana in sprejeta. Vso dokumentacijo za nominacijo, ki jo pripravljamo tudi s pomočjo klekljaric in lokalnih skupnosti, moramo oddati v Pariz do konca marca.

Želimo si, da bi se Škofjeloškemu pasijonu na Reprezentativnem seznamu v prihodnjih letih pridružilo tudi Klekljanje čipk na Slovenskem.

       

 

Špela Spanžel

sekretarka

Republika Slovenija

MINISTRSTVO ZA KULTURO
DIREKTORAT ZA KULTURNO DEDIŠČINO

Oglejte si tudi