Logo MojaObčina.si
DANES
13°C
0°C
JUTRI
10°C
-2°C
Oceni objavo

IZZAFUŽINARJEV

Trije »fabriški cajtngi«: Koroški fužinar, Informativni fužinar in Metal dosegljivi na svetovnem spletu

 

Ob tej priložnosti smo pripravili prireditev, ki smo jo poimenovali IZZAFUŽINARJEV in povabili k nam štiri sogovornike, ki imajo v zvezi s fužinarjema marsikaj zanimivega povedati. Zamisel, priprava in računalniška predstavitev (izbor iz fužinarjev) so delo nekdanje novinarke Zlatke Strgar. Z gosti, Jelko Jamšek, nekdanjo tajnico redakcije in tehnično urednico pri obeh Fužinarjih, nekdanjo novinarko, sedaj profesorico slavistike Heleno Merkač, dolgoletno urednico mag. Andrejo Čibron Kodrin in Mirkom Osojnikom, muzealcem in piscem tekstov, se je pogovarjala Simona Šuler Pandev iz Koroške osrednje knjižnice. V sproščenem pogovoru so povedali veliko zanimivega iz svojih spominov izza fužinarjev.

 

Za glasbeno presenečenje je poskrbel Pihalni orkester ravenskih železarjev, ki je zaigral koračnici v čast obema fužinarjema in gostom.

 

V Koroški osrednji knjižnici dr. Franca Sušnika Ravne nam je v letošnjem letu uspelo digitalizirati  vse letnike Koroškega in Informativnega fužinarja ter časopisa Metal. Že več let je bil ta projekt med prioritetami digitalizacije, saj je bilo povpraševanje po teh virih kar veliko. Skupaj to pomeni sto deset letnikov in okoli 22 000 strani časopisov, ki so izhajali v naši ravenski železarni.

 

Uporabniki lahko sedaj neomejeno (preko svetovnega spleta) dostopajo do teh virov informacij. Vsi trije časopisi so bili in bodo nepogrešljiv vir informacij številnim uporabnikom, posameznikom, delavcem, fužinarjem ter raziskovalcem in publicistom.

 

Časopisi so sedaj dosegljivi tudi na dLib-u (Digitalna knjižnica Slovenija) na spletnem naslovu: http://www.dlib.si/.

 

Oglejte si tudi