Logo MojaObčina.si
DANES
8°C
3°C
JUTRI
15°C
-2°C
Oceni objavo

In teče življenje pod Goro

Ob 50. obletnici Osnovne šole Prežihovega Voranca Ravne na Koroškem je v tamkajšnji športni dvorani  potekala prireditev pod imenom 'In teče življenje pod Goro'.

 

Šola je 27. novembra tega leta dopolnila 50 let, zato so ob tem častitljivem jubileju pripravili prireditev oziroma večer poln spominov prepleten z besedo, glasbo in fotografijami. Večer v katerem so se na odru obujali številni spomini.

 

Zbrane sta nagovorila dva, ki sta v mestu zaslužna, da stavba stoji na  trdih in močnih temeljih: župan Občine Ravne na Koroškem dr. Tomaž Rožen ter ravnatelj OŠ Prežihovega Voranca Stanislav Osojnik.

 

Šolo od leta 1992 do danes vodi Stanislav Osojnik. Pred njim sta bila ravnatelja Ivan Janko in Franc Volentar. Otvoritev stavbe na gozdarski poti 11 se je zgodila novembra šolskega leta 1966/1967. Takrat je bilo vpisanih kar 1267 učencev. Kljub novi stavbi je pouk potekal v dveh izmenah in prvi trije razredi so ostali v starem, a nostalgičnem šolskem poslopju na Gačnikovi 5. Čez dve leti se je oglasil šolski radio! Po desetih letih (1976) so prežihovci pridobili novo telovadnico in ni bilo treba več k telovadbi na oddaljeni DTK. Naslednja velika pridobitev za šolo je bil novi prizidek za razredni pouk (marec 1997), v katerega so se lahko preselili učenci in učitelji tudi iz stare šolske zgradbe na Gačnikovi poti. Od takrat poteka ves proces na šoli na istem naslovu, vse dejavnosti in poti učencev in njihovih učiteljev se prepletajo tu.

 

Ob tem lepem jubileju je šola izdala tudi publikacijo z naslovom 'Poklon naši šoli', ki jo je zbrala in uredila prof. Vanja Benko. V njej je pisan cvetober lepih fotografij, zanimivih razglednic in prispevkov, ki z nostalgijo spominjajo in opominjajo na šolo, ki se je že kdaj vpisala v spominsko knjigo svojega kraja z zlatimi črkami.

 

Poleg vsega tega so šolo obiskovali številne učenke in učenci, ki so jim znanje podajali zaposleni na šoli in nekaterim od njih smo v tem častitljivem jubileju prisluhnili. Prisluhnili v besedah, ki so obujale spomine in tudi v glasbi, ki so jo izvedli Milan Kamnik, Marjana Mlinar, Marijan Smode, Vera Trafela, Damjan Zih in Gaja Mlakar. Kulturni program pa so sooblikovali tudi zdajšnji zaposleni in seveda tudi učenke in učenci, ki še obiskujejo Osnovno šolo Prežihovega Voranca.

 

Oglejte si tudi