Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
0°C
JUTRI
13°C
1°C
Oceni objavo

Evropski dan oživljanja

Evropa vsako leto 16. oktobra obeležuje “Evropski dan oživljanja” oz. “European Restart a Heart Day«. Nenaden srčni zastoj je namreč eden izmed vodilnih vzrokov smrti v razvitih državah – tudi v Sloveniji vsako leto srčni zastoj doživi okoli 1600 ljudi, stotine pa jih umre, ker jim očividci (ki so prisotni v do 70 % primerov) ne znajo pomagati, čeprav bi jih z zelo preprostimi, a pravočasno izvedenimi postopki oživljanja lahko rešili. Takojšen začetek oživljanja namreč celo do štirikrat poveča število preživelih po srčnem zastoju.

 

Evropski dan oživljanja 2017 bo potekal pod geslom »Vsakdo lahko reši življenje«, s katerim želimo poudariti ravno pomen slehernega očividca za preživetje sočloveka.  

 

5 dejstev o srčnem zastoju in pomenu takojšnjega oživljanja:

  • Nenaden srčni zastoj je eden izmed vodilnih vzrokov smrti v razvitih državah, tudi v Sloveniji: v Evropi vsako leto doživi srčni zastoj med 350.000 in 400.000 ljudi, v Sloveniji okoli 1600 (oz. 4 dnevno).
  • Takojšen začetek temeljnih postopkov oživljanja s strani očividcev lahko celo do štirikrat poveča število preživelih po srčnem zastoju.
  • Defibrilacija v času 3-5 minut po kolapsu lahko poveča delež preživelih na 50-70 %.
  • Znanje oživljanja v laični javnosti v Sloveniji je zelo slabo. Glede na zadnje podatke je odstotek laikov, ki pričnejo oživaljati na terenu, v Sloveniji blizu 30 %, medtem ko v bolj ozaveščenih delih Evrope prične oživljati 50–70 % laikov.
  • Verjetnost, da oseba, ki je v srčnem zastoju, preživi, se vsako minuto, ko očividec ne oživlja, zmanjša za 10 %. Očividec, ki izvaja temeljne postopke oživljanja 3 do 4-krat, poveča verjetnost preživetja.

 

V okviru evropskega dneva oživljanja je Koronarni klub Mežiške doline, v obdobju od 16. oktobra  naprej, izvedel kar nekaj dogodkov povezanih tudi s projektom 'AED rešuje življenja': v ponedeljek, 16.10.,
usposabljanje učencev na OŠ Koroški jeklarji z Raven;  prav tako v ponedeljek je potekalo usposabljanje za zaposlene ZKŠTM Ravne. 

V torek je potekalo v gostilni Brančurnik usposabljanje za krajane Dobje vasi in Prevalj. 

V sredo, 18.10. v popoldanskem času, je bila stojnica, na platoju pred Tušem, na Ravnah, kjer so mimoidoči lahko poskusili oživljanje na lutki in se seznanili z AED.

 

V petek, 20.10., se bo dogajanje odvijalo na platoju poleg NLB v Črni, kjer bodo mimoidoči lahko poskusili oživljanje na lutki in se seznanili z AED.

 

Oglejte si tudi