Logo MojaObčina.si
JUTRI
11°C
2°C
ČET.
10°C
2°C
Oceni objavo

Dragi Julči!

V Koroški osrednji knjižnici dr. Franca Sušnika Ravne je bila v četrtek, 15. 12. 2016, ob 18. uri otvoritev razstave z naslovom »Dragi Julči!«

Razstavo sta pripravili bibliotekarki Simona Šuler Pandev in Simona Vončina, ki sta na otvoritvi predstavili zapuščino dr. Julija Felaherja (1895–1969), sodnika, pravnika in neutrudljivega borca za pravice koroških Slovencev v Avstriji.

Gradivo iz zapuščine je raznovrstno, bogato ter dragoceno in predstavlja korespondenco, pisma, kartografsko gradivo, knjižno gradivo in slikovno oz. fotografsko gradivo. Znotraj korespondence je 1076 pisem. Felaherjevi dopisniki so ga cenili in spoštovali ter najpogosteje nazivali z Velecenjeni doktor, Spoštovani gospod! … Med znanci in prijatelji pa je bil njihov Dragi ali Ljubi Julči!

Felaherjevo knjižnico oz. knjižno gradivo predstavlja 2000 izvodov. V tej zbirki je kar precej serijskih publikacij, ki se nanašajo na Koroško, precej je literature (tudi v nemščini, angleščini in francoščini), ki se nanaša na manjšinske probleme in njihovo pravo, narodne manjšine in njihov kulturni, gospodarski in socialni položaj, najdemo literaturo o šolstvu, vzgoji, državoznanstvu. V zbirki so zastopani slovarji v različnih jezikih, slovnice, čitanke in leposlovje, predvsem slovenskih avtorjev.

Med kartografskim gradivom (300 kosov) prevladujejo zemljevidi tako slovenskega kot avstrijskega demografskega ozemlja Koroške, zemljevidi Julijske Krajine in Istrskega polotoka, kar priča o Felaherjevi vsestranski borbi in interesu za pravice slovenske etnične manjšine.

Slikovna zbirka ima zagotovo izjemno mesto in predstavlja neprecenljiv dokumentarni vir zgodovinskih dogajanj od konca 19. pa do srede 20. stoletja, predvsem na Koroškem pa  tudi v širšem slovenskem okviru. Vsebuje 1.176 fotografij, ki se navezujejo na dogodke iz prve svetovne vojne, predvsem na boje za severno mejo na Koroškem. V zbirki so še fotografije slovesnosti ob odkritju spomenika kralju Petru ob ljubljanskem magistratu, leta 1930, in kasneje kralju Aleksandru I. Zedinitelju v parku Zvezda v Ljubljani, 6. septembra 1940, osebne fotografije, portreti znanih Korošcev, fotografije z raznih prireditev in svečanosti, krajinski in drugi etnološko zanimiv motivi, predvsem iz Ziljske doline. Iz časa druge svetovne vojne so dragocen zgodovinski dokument številne fotografije koroških partizanov in okupatorjevega terorja. Iz tega obdobja so tudi fotografije koroških izseljencev, pregnancev, razglednice koroških krajev v Avstriji, zanimiva je tudi zbirka 654 fotografij na steklu oz. diapozitivov.

V digitalni obliki so na dLib-u dosegljive predvsem fotografije bojev za severno mejo, prva svetovna vojna in razglednice krajev slovenske Koroške. Popisali in uredili so tudi kartografsko zbirko, fotografije na steklu in celotno korespondenco, hranjeno v rokopisnem oddelku.

S strokovnim prispevkom in predstavitvijo dr. Julija Felaherja, je sodeloval dr. Danijel Grafenauer, avtor disertacije Življenje in delo Julija Felaherja in koroški Slovenci. Na zanimiv in srčen način je predstavil tega neutrudnega borca za pravice koroških Slovencev.

Večer je popestrila glasbena skupina Hedera vento z zanimivimi priredbami ziljskih ljudskih pesmi.

Razstava bo na ogled do 30. 1. 2017.

Oglejte si tudi