Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
2°C
JUTRI
13°C
-1°C
Oceni objavo

Obuditev tehniške dediščine Stare železarne na Ravnah na Koroškem med zmagovalci Novega evropskega Bauhausa

Projekt From Ironworks to FutureWorks! Transforming Old Ironworks Museum Area in Ravne na Koroškem into a Meeting Point Industrial Heritage and Creativity Občine Ravne na Koroškem, ki bo preoblikoval muzejsko območje starega železarstva v sodobno mestno središče za prebivalce in obiskovalce, pri tem pa bo uporabljena industrijska kulturna dediščina mesta kot ključen element njegove kulturne in gospodarske preobrazbe, je Evropska komisija uvrstila med 20 zmagovalcev prvega razpisa novega evropskega Bauhausa, namenjenega lokalnim projektom preobrazbe, ki jih vodijo male in srednje velike občine. Na razpis je prispelo 87 predlogov iz 18 držav članic EU.

Zmagovalni projekti vključujejo vrednote novega evropskega Bauhausa – trajnost, estetiko in vključenost – na enem od štirih področij ukrepanja: obnova stavb in javnih prostorov; ohranjanje in preoblikovanje kulturne dediščine; prilagoditev in preoblikovanje stavb za cenovno ugodne stanovanjske rešitve; obnova mestnih ali podeželskih območij.

Zmagovalci, med njimi tudi projekt občine Ravne na Koroškem, bodo s strani skupine interdisciplinarnih strokovnjakov deležni bogatega strokovnega znanja, potrebnega za uresničitev svojih zamisli.

Vodja projekta je Občina Ravne na Koroškem, njeni projektni partnerji pa so Koroški pokrajinski muzej, Muzej Ravne na Koroškem, Zavod Iskriva in arhitektka Fakultete za arhitekturo, izr. prof. dr. Sonja Ifko.

Ta teden so nas na Ravnah na Koroškem obiskali znani strokovnjaki s tega področja -  ekipa NEB, ki jo sestavljajo Miha Jensterle, Senior Manager adelphi consult GmbH (koordinator projekta NEB), Kristian Riis, odgovorni za vzpostavljanje skupnosti, ki bo vodil izdelavo krovne strategije, na podlagi katere bodo potekali organizacija in administracija, strategija za vključitev deležnikov in zagotovitev vzdržnosti dolgoročnega financiranja ter arhitekt Aleksandar Vicko (biro Arhiland). Na srečanju je gostom uvodni pozdrav namenila direktorica občinske uprave, mag. Vlasta Kupljen, potekala je predstavitev vizije projekta in NEB vrednot, obisk Štauharije oz. Muzeja železarstva, ogled mesta in Forma viv, ob koncu srečanja pa je bila organizirana še vodena delavnica s strani ekipe NEB, s sodelovanjem lokalnih deležnikov s tega področja.

Oglejte si tudi