Logo MojaObčina.si
DANES
2°C
2°C
JUTRI
2°C
1°C

Zahvala Junakom našega časa – gasilkam in gasilcem

Malokaj slovensko družbo tako zelo povezuje in poenoti, kot jo nesebična pomoč. Prostovoljstvo. In v prvi vrsti med prostovoljci, ki so dnevno v akciji in ki so v prvi vrsti boja z vsemi naravnimi katastrofami, ki nas doletijo – GASILCI!!! Zato smo na Ravnah na Koroškem na drugem dnevu letošnjih Ravenskih dni pripravili velik sprejem za prostovoljne gasilce, s posebnim poudarkom na tistih, ki so sodelovali tudi pri gašenju julijskega požara na Krasu.

Na Ravnah na Koroškem v PGD Ravne in PGD Kotlje združujemo kopico prostovoljnih gasilcev, z vrednostnim sistemom ki temelji odnosu do humanih, moralnih, etičnih in drugih vrednot ter načel, ki določajo vlogo prostovoljnega gasilstva v državi. PGD Ravne ima vpisanih 156 prostovoljcev od tega 11 pionirjev (starost: 6-11), 53 mladincev (starost 11-18 in so brez čina), 3 pripravnike, 27 operativnih gasilcev, 44 veteranov, 11 podpornih članov in 7 članov gasilske organizacije (člani brez čina vendar opravljajo pomožna dela). Od tega 45 članov vselej aktivno priskoči na pomoč. 

PGD Kotlje razpolaga s 105imi članicami in člani: med njimi je (28 žensk, 77 moških) ter 47 podpornih članov. Od tega je aktivnih članov sestava:

24 operativnih gasilcev, 4 pionirji, 12 mladincev, 3 pripravniki, 27 starejših gasilcev in 7 aktivnih članov brez čina. 

Na Ravnah smo lahko upravičeno ponosni na 261 posameznikov, ki ne glede na vse kar sicer v življenju so, počnejo in jih definira – živijo poslanstvo gasilstva.

Hud požar na Krasu, najhujši v slovenski zgodovini, se je začel 15. julija 2022 in je do 24. julija zajel več kot 2000 hektarjev italijanskega in slovenskega dela planote Kras. Nastanek požara delno pripisujejo iskram, nastalim zaradi zaviranja vlaka, delno pa ostaja nepojasnjen. Zaradi suhe in goste vegetacije, visokih poletnih temperatur ter močne burje se je hitro razplamtel. Gašenje sta otežila težko dostopen teren in neznana količina neeksplodiranih ubojnih sredstev iz prve svetovne vojne. Zaradi katerih gasilci niso mogli prodirati v notranjost požara, ampak so lahko predvsem branili robove.

S podivjanim rdečim petelinom se je spoprijelo več kot 1500 poklicnih in prostovoljnih gasilcev iz Slovenije in Italije, Civilna zaščita, Slovenska vojska, Rdeči križ, Zavod za gozdove in družba Slovenski državni gozdovi, druge javne službe ter italijanska Gozdarska straža.

Naši gasilci z Raven – torej PGD Ravne in PDG Kotlje, so nesebično priskočili na pomoč; kar 16 gasilcev je na Krasu žrtvovalo svojih 697 ur.

Iti na teren, posejan tudi z neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi, tvegati življenje, pogasiti požar, da nam bo vsem še naprej dobro, da bomo varni.

Naša hvaležnost in ponos – sta brezmejna.

Na Krasu so iz PGD Ravne sodelovali:

v po 1 odpravi:

 • Jernej Petrič- 1 odprava (24.7) skupaj 13 ur
 • Matej Čebul – 1 odprava (24.7) skupaj 13 ur
 • Franc Turjak – 1 odprava (24.7.) skupaj 13 ur


v po dveh odpravah:

 • Andrej Petrič- 2 odpravi (20.7 in 24.7) skupaj 37 ur
 • Mitja Pšeničnik – 2 odpravi (21.7 in 23.7) skupaj 48 ur
 • Matej Šipek - 2 odpravi (21.7 in 23.7) skupaj 48 ur
 • Damjan Voda- 2 odpravi (20.7 in 23.7) skupaj 48 ur


v po štirih odpravah:

 • Žan Belaj – 4 odprave ( 20.7, 21.7, 23.7 in 24.7) skupaj 88 ur ter
 • poveljnik PGD Ravne in direktor Koroškega gasilskega zavoda: Dejan Salčnik - 4 odprave ( 20.7, 21.7, 23.7 in 24.7) skupaj 88 ur, ki je bil sicer aktiviran kot PGD Ravne vendar je na prošnjo poveljnika gasilske zveze Mežiške doline zaradi potrebe po večjih količinah vode izvozil z avtocisterno Koroškega gasilskega zavoda.


Na Krasu so iz PGD Kotlje sodelovali:

v po eni odpravi:

 • Matej Gregor: 1 izmena 20.7. skupno 23 ur. 
 • Aleš Mešnjak: 1 izmena 20.7. skupno 23 ur.
 • Matej Praznik: 1 izmena 23.7. Skupno 23 ur.
 • Jože Rožen: 1 izmena 20.7. skupno 23 ur.
 • Grega Kolman: 1 izmena 20.7. Skupno 23 ur.
 • Tomaž Sedar: 1 izmena 21., 22.7. Skupno 27 ur.


V treh odpravah je sodeloval Matjaž Gerdej: 3 izmene 21., 22., 23.7., skupno 68 ur in v 4-ih odpravah: poveljnik Gasilske zveze Mežiške doline Matjaž Gorenšek, tudi kot vodja gasilskih enot Koroške regije, skupno 91 ur.

Občina je namensko pristopila v zahvalo in v podporo gasilcem k reševanju njihovih skrbi z garderobo in bo financirala investicijo - nakup omare za sušenje gasilskih oblačil v vrednosti 7.231 €.

Vsi trije poveljniki, natančneje: poveljnik PGD Kotlje Uroš Praznik, namestnik poveljnika PGD Ravne Jernej Petrič in direktor Koroškega gasilskega zavoda Dejan Salčnik so ob povečanem obsegu intervencij večjega obsega zaradi vremenskih ujm na Občino Ravne na Koroškem in župana dr. Rožena naslovili prošnjo za pomoč pri nakupu omare za sušenje intervencijske opreme. V omari se lahko suši istočasno 8 kompletov opreme, in sicer tako obleke kot tudi škornji, rokavice, čelade ter maske za izolirne dihalne aparate. Takšna omara bi za nas pomenila velik doprinos, saj je oprema po 4 - urnem sušenju popolnoma suha in pripravljena na novo intervencijo.

Hvala vsem gasilkam in gasilcem ter somišljenikom, ker ste z nami vedno, ko vas potrebujemo in hvala, ker ste se pogumno odzvali klicu in prispevali k zaustavitvi širjenja ognjenih zubljev največjega požara v zgodovini Slovenije.

Na pomoč!

V programu so nastopili MPZ PGD Ravne na Koroškem, pod vodstvom zborovodje Metke Dobnik, ki letos slavijo 30-letnico, priložnostni narodnozabavni sestav, ki se je sešel prav s tem namenom, da združeni 'muzikanti' šestih ansamblov zaigrajo skupaj za naše gasilce, v zasedbi Jani Repnik (trobenta, ansambel Rosa, Klemen Sušec (harmonika, ansambel Škorpijoni), Marko Kodrun (kitara, ansambel Hopla), Andrej Sušec (bas, ansambel Banovšek, Klara Štavdekar (klarinet, Kvintet Slovenskih deklet), Matej Bošnik (vokal, 'one man band') in priznan stand up komik, Sašo Stare.

Foto: Luka Kert

Všečkaj objavo


Oceni objavo


Oglejte si tudi