Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
6°C
JUTRI
16°C
-3°C
Oceni objavo

Fotografski natečaj "[NE]VARNO SONCE"

Oddelek za fotografijo Visoke šole za storitve (VIST) razpisuje fotografski natečaj [NE]VARNO SONCE. S tem se je pridružil Oddelku za kozmetiko VIST, ki že četrto leto s podporo Ministrstva za zdravje izvaja program Pametno s soncem za zdravo in mladostno kožo na temo osveščanja o nevarnosti vseh vrst sončenja ter preventive pred kožnim rakom zaradi prekomernega izpostavljanja soncu.

 

Namen programa je spodbuditi javnost k razmisleku o tem, da ima sonce poleg koristnih učinkov (nastanek vitamina D, dobro počutje, svetloba, toplota) tudi škodljive učinke na zdravje ljudi, in tako prispevati k izboljšanju javnega zdravja. In poletje je gotovo čas, ko najbolj potrebujemo, da se nas opominja na posledice pretiranega sončenja, pa tudi priložnost za nastanek kreativnih upodobitev prednosti in pasti izpostavljanja soncu, kar je cilj natečaja.

 

Fotografski natečaj je odprt za javnost, prijava je brezplačna, rok za oddajo fotografij je 20. september 2018. Avtorje oziroma avtorice najboljših fotografij čakajo nagrade v vrednosti: 500 EUR za 1. mesto, 300 EUR za 2. in 200 EUR za 3. mesto. Nagrajene in druge izbrane fotografije bodo razstavljene v Galeriji Mi Ka Do v Ljubljani, predvidena pa je tudi selitev razstave po drugih galerijah in različnih institucijah po Sloveniji.

 

Podrobnosti razpisa so objavljene na spletni strani Oddelka za fotografijo VIST www.vist.si/fotografija/ ter njegovem Facebook profilu VIST Fotografija Facebook.

 

Komisijo, ki bo izbirala fotografije, sestavljajo izr. prof. Arne Hodalič (Oddelek za fotografijo VIST), Jure Horvat (Oddelek za fotografijo VIST), mag. Meta Krese (Oddelek za fotografijo VIST), Mirjam Rogl Butina dr. med., spec. dermatolog (Dermatologija Bartenjev Rogl, Oddelek za kozmetiko VIST), Simona Uršič dr. med., spec. (Nacionalni inštitut za javno zdravje) in doc. dr. Katja Žmitek (Oddelek za kozmetiko VIST).

 

Člani komisije bodo iskali fotografije, ki se bodo najbolj približale predstavitvi pozitivnih in hkrati negativnih učinkov sonca na ljudi. Vendar pa bo komisija pri izboru pozorna tako na fotografsko in tehnično dovršenost, kot na sporočilnost fotografij.

 

Doc. dr. Katja Žmitek, vodja programa Pametno s soncem za zdravo in mladostno kožo na Oddelku za kozmetiko VIST Visoke šoli za storitve v Ljubljani: »Pri škodljivem vplivu UV žarkov so pomembni njihova valovna dolžina, trajanje izpostavljenosti in količina prejete skupne doze UV žarkov. Osnovni ukrepi za zaščito pred UV žarki so: izogibanje sončenju zlasti med 10. in 16. uro, uporaba zaščitne obleke, pokrivala in sončnih očal, na delih, ki jih ni mogoče drugače zaščititi pa uporabo pripravkov za zaščito pred soncem z UV zaščitnim faktorjem (angl. »Sun Protection Factor« ‐ SPF) najmanj 30, vključno z zaščitnimi pripravki za zaščito ustnic, las. V širšem smislu sem prištevamo še izogibanje obiskovanja solarijev.«

 

Mag. Meta Krese, predstojnica Oddelka za fotografijo VIST: »Fotografiranje nam postane poseben izziv, ko si zaželimo, da bi naša fotografija segla prek okvira, ki ji ga zastavljajo estetske norme in nam postane pomembna tudi njena vsebina. Natečaj »[NE]VARNO SONCE« je prijetna priložnost, da na subtilen način dodamo fotografijam določen smisel in pomen in da vključimo tudi informacije, ki bodo nagovorile gledalke, gledalce k razmišljanju. Zelo hitro gremo mimo fotografij, ki vsebujejo le golo sporočilo, hitro pozabimo fotografije, ki nas prevzamejo samo zaradi lepote. Če pa nam uspe preplesti sporočilnost z estetiko, bomo mogoče vsaj za trenutek predramili pozornost nagovorjenega in pustili trajnejši vtis.« 

Oglejte si tudi