Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
12°C
JUTRI
13°C
8°C
Oceni objavo

Ideje za Koroško, s skupnimi močmi do bolj kakovostnega življenja za vse

V sodelovanju Koroškega pokrajinskega muzeja, Koroške osrednje knjižnice ter Društva moderatorjev Slovenije, je ob mednarodnem tednu moderiranja potekalo na srečanje v Koroški osrednji knjižnici na Ravnah pod naslovom Ideje za Koroško, s skupnimi močmi do bolj kakovostnega življenja za vse.

 

V proaktivni kavarni so se udeleženec na eni strani seznanili in spoznali način proaktivnega in vključujočega skupinskega dela in hkrati imeli možnost bodisi razviti svoje ideje in predloge za nove projekte ali pa pomagali drugim udeležencem razvijati ideje, ki bi lahko doprinesli k bolj kakovostnemu skupnostnemu življenju v regiji.

 

Program proaktivne kavarne se je pričel z odprtjem srečanja in predstavitvijo pobud. Nadaljeval s tremi cikli omizij za razvijanje pobud ter se zaključil z žetvijo rezultatov, ki so jih nanizali udeleženci srečanja.

 

Kako proaktivna kavarna poteka?

Metoda proaktivna kavarna omogoča prostor za kreativne in k akciji naravnane pogovore. Udeleženci so že pred tem vabljeni, da s seboj prinesejo iniciative, projekte, ideje, vprašanja ali karkoli drugega, za kar čutijo, da jih nagovarja ter potrebujejo pomoč pri manifestaciji tega v svetu.

Medtem ko se udeleženci v sproščenem vzdušju selijo od mize do mize, se pogovori med seboj povezujejo, razvijajo in nadgrajujejo, ideje med seboj »oprašujejo ali oplajajo«, udeleženci pa drug drugemu nudijo nove poglede in uvide o vprašanjih in temah, ki so pomembne v njihovem življenju, delu, organizaciji ali skupnosti. Cel proces traja približno tri ure, število možnih idej, ki se na eni delavnici lahko razvija in oplaja, pa je odvisno od števila udeležencev-več kot je udeležencev, več idej je možno razvijati.

 

Na Ravnah na Koroškem se je srečanja udeležila zanimiva in starostno dokaj raznolika skupina, ki je nizala ideje in iskala uspešne pobude v dokaj zanimivi delavnici.

 

Proaktivno kavarno je vodila ekipa izurjenih voditeljev skupinskih procesov, zbranih v Društvu moderatorjev Slovenije.

 

Oglejte si tudi