Logo MojaObčina.si

Ravne na Koroškem

DANES
9°C
-3°C
JUTRI
11°C
-4°C
Deli

5 LET OD INICIATIVE ZA 3. RAZVOJNO OS – V PRIČAKOVANJU ZAPRTJA FINANČNE KONSTRUKCIJE

Ta ponedeljek je minilo točno pet let od nastanka spletnega informacijskega portala Mladinske iniciative za 3. razvojno os hitronakorosko.si. Najprej je bil namenjen zbiranju podpisov v podporo peticiji za izgradnjo 3. razvojne osi na Koroško. Kasneje je dobil novo podobo, na njem pa iniciativa javnost informira o vseh svojih aktivnostih.

Splet okoliščin v letu 2013 in 2014 je vodil člane Mladinskega sveta Ravne da so pripravili prvo strategijo za mlade na Ravnah. Analiza je pokazala velik problem bega možganov iz regije, kar pomenilo alarm za ukrepanje.  Situacijo je dodatno podkrepila še negativna informacija iz Ministrstva za infrastrukturo in prostor, dne 10. februarja 2014, ki je bila naslovljena na koroško gospodarsko zbornico. Ministrstvo je sporočilo: »Trasa na relaciji A1 – Velenje ni primerna za nadaljnje načrtovanje hitre ceste. /…/ Posledično Vlada RS predvideva zgolj obnovo obstoječe cestne povezave, ki bo prevzela nalogo, ne pa dejanske zmožnosti in funkcije 3. razvojne osi…«
Peti obletnici delovanja Mladinske iniciative za 3. razvojno os bo posvečeno odprtje informacijskega centra na Ravnah na Koroškem na Prežihovi ulici, ki bo s kratkim kulturnim programom potekalo v četrtek, 18. julija 2019, to je prav na dan pete obletnice uvodne javne predstavitve Mladinske iniciative za 3. razvojno os. 

Prav na obletnico Mladinske iniciative za 3. razvojno os je na Ministrstvu za finance potekal sestanek, katerega tema je bila zaprtje finančne konstrukcije za 3. razvojno os. Za sestanek je zaprosila Mladinska iniciativa za 3. razvojno os, ki se zaveda, da je zaprta finančna konstrukcija še zadnja zelena luč, ki je potrebna za pričetek gradnje.

Pričakujejo potrjen investicijski program s strani Ministrstva za infrastrukturo, ki je tudi nosilec projekta 3. razvojne osi. Po informacijah državne sekretarke na Ministrstvu za infrastrukturo, Nine Mauhler, bi naj bil investicijski program potrjen čez nekaj dni, čeprav je bilo sprva načrtovano, da bo ta potrjen že junija 2019. Nato bo Ministrstvo za finance podalo mnenje k temu programu, ki bo tudi podlaga za dokončno pripravo poroštvenega zakona za velike infrastrukturne projekte, katerega bo v proceduro vložilo Ministrstvo za infrastrukturo.
Sestanek je pokazal, da so pred vlado in DARS-om strateško pomembne in ključne odločitve za pričetek gradnje 3. razvojne osi na Koroško. Vprašanju financiranja se več ni mogoče izmikati, zato bodo vlada, zlasti pa ministrstvi za infrastrukturo in finance ter tudi DARS do jeseni morali poiskati ključ za zaprtje finančne konstrukcije, ki predstavlja zeleno luč za pričetek gradnje hitre ceste na Koroško.

Prisotni so se dogovorili, da se srečajo v začetku jeseni, ko bodo znane podrobnosti investicijskega programa in možne rešitve za zaprtje finančne konstrukcije gradnje 3. razvojne osi.

Na sestanku so bili prisotni: Andrej Bertoncelj (minister za finance), mag. Alojz Stana (državni sekretar na Ministrstvu za finance), Nina Mauhler (državna sekretarka na Ministrstvu za infrastrukturo), koroška poslanca Jani Prednik in Jože Lenart, župana Tilen Klugler in dr. Tomaž Rožen ter Aljaž Verhovnik in Andrej Grobelnik iz Mladinske iniciative za 3. razvojno os.

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Oglejte si tudi