Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
4°C
JUTRI
22°C
5°C
Oceni objavo

15. Tradicionalno srečanje pri Prežihovi bajti "Liki s socialnega roba v Prežihovi literaturi"

Z vsakoletnimi tradicionalnimi srečanji pri Prežihovi bajti organizatorji srečanj ohranjajo spomin in širijo spoznanja o Lovru Kuharju - Prežihovem Vorancu, njegovem življenju in delu. Z izborom vsakoletne teme srečanj osvetljujejo pomembne mejnike iz življenja in dela pisatelja, v program pa vključujejo različne ustvarjalce, ki jih Prežihova literarna dediščina navdihuje in je del njihovega ustvarjalnega, strokovnega in umetniškega izražanja. Z izborom vsakoletne teme srečanj osvetljujejo pomembne mejnike iz življenja in dela pisatelja, v program pa vključujejo različne ustvarjalce, ki jih Prežihova literarna dediščina navdihuje in je del njihovega ustvarjalnega, strokovnega in umetniškega izražanja.

 

Petnajsto  tradicionalno srečanje se je ob spominskem muzeju pisatelja na Prežihovi bajti na Preškem Vrhu zgodilo v četrtek, 10.  avgusta 2017. Srečanje so kot vsako leto organizirali in pripravili strokovni sodelavci Koroškega pokrajinskega muzeja (KPM) – Muzeja Ravne ob rojstnem dnevu koroškega pisatelja.

 

Tokratno srečanje pri Prežihovi bajti je skozi mejnike pisateljevega življenja zelo zanimivo orisal slavnostni govornik dr. Andraž Jež z Inštituta za slovensko literaturo in literarne vede ZRC SAZU.


Ena izmed temeljnih človekovih potreb je potreba po pripadnosti, vključenosti in sprejetosti v okolje. Socialna izključenost, odrinjenost na rob družbe ni le problem sodobnega časa in ogledalo vsem nam, ki skupnosti dajemo vsebino, je tematika, ki se odraža tudi v Prežihovi literaturi. Z izjemnim socialnim čutom je Prežih v svojih delih opisal usode in pretresljive življenjske zgodbe posameznikov, njihovo izključenost, odrinjenost,  zaradi katere so bili posamezniki v manjših ruralnih okoljih zasmehovani in označeni zaradi svoje pasivnosti, čustvenih deficitov, destruktivnega vedenja. Tudi Prežih je s svojimi literarnimi liki »posebnežev« izvzetih iz resničnega okolja podal refleksijo skupnosti takratnega družbenega okolja.

 

Uvodoma je zbrane pozdravila Liljana Suhodolčan, ki je povezovala tudi program. Zbrane je nagovoril in pozdravil še direktor KPM mag. Tadej Pungartnik, župan Občine Ravne na Koroškem in predsednik Prežihove ustanove dr. Tomaž Rožen pa je predstavil s Prežihom in Prežihovo bajto  povezane aktivnosti, ki so se odvijale skozi leto.

 

Kulturni program je sooblikoval koroški kantavtor Milan Kamnik.

Oglejte si tudi