Logo MojaObčina.si
JUTRI
17°C
6°C
SOB.
22°C
5°C
Oceni objavo

VELIKA PONUDBA OBLAČIL IZ EKOLOŠKEGA BOMBAŽA ZA VAŠE NAJMLAJŠE

Malokdo se zaveda, da je cena izdelave oblačil mnogo višja v primerjavi s ceno, ki jo plačamo ob nakupu. Za primer vzemimo bombaž; tega gojijo v več kot 80. državah, največ na Kitajskem, v ZDA, državah nekdanje SZ, v Pakistanu in Indiji. Metode pridelovanja bombaža so namreč že desetletja povezane z veliko porabo nevarnih in strupenih kemikalij, ki ne uničujejo samo mrčesa, temveč tudi zemljo, zrak, vodo ter živalsko populacijo na teh območjih. V revnih državah pridelovalci bombaža pogosto uporabljajo zelo strupene pesticide, katerih uporaba je v razvitih državah strogo omejena ali celo prepovedana.
Med tekstil, ki ga lahko kupite v trgovini, spada predvsem spodnje perilo za otroke in odrasle, ki je iz ekološko pridelanih materialov, kot sta bombaž in bambus proizvajalcev Lotties, Zuja ter Engel. Poleg spodnjega perila je na voljo tudi precejšnja ponudba oblačil za dojenčke iz ekološkega bombaža ter volne znamk Lotties in Engel ter določena oblačila (majčke, pižame) za odrasle znamke The Spirit of OM.

Ekološka pridelava uporablja samo barvila naravnega izvora ali pa vsaj takšna, ki niso okolju škodljiva in niso proizvod naftne industrije. Ponovno je prišel do veljave tudi naravno obarvan bombaž, ki je odpornejši proti rastlinskim boleznim in zajedavcem. Barve pri tem bombažu s pranjem ne zbledijo, ampak postanejo nasprotno celo intenzivnejše. Osveščen kupec ima dandanes kar precejšnjo izbiro pri nakupu ekoloških produktov (vse od živil do omenjenega tekstila). Med ekološki tekstil spadajo poleg bombažnih še tkanine iz bambusa, lana ter konoplje, ki niso prejele nepotrebnih in nevarnih kemikalij. Pri izdelavi takšnih oblačil se upošteva vpliv na okolje, zdravje potrošnikov in socialni vidik delavcev – načelo »pravične trgovine«. Pomembno se je zavedati, da smo potrošniki tisti, ki lahko storimo dosti ter naslednje – negativen vpliv na okolje (kar se tiče tekstila) zmanjšamo z nakupom oblačil iz ekoloških materialov ter z omejevanjem potrošnje oblačil nasploh.


Ali ste vedeli:
- da se za izdelavo ene bombažne majčke porabi približno tisoč litrov vode in 150 g kemikalij, za izdelavo kavbojk pa dvakrat toliko?
- da pesticidi in drugi strupi na bombažu, ki je bil pridelan po običajnem kemičnem postopku, lahko prodrejo skozi kožo do notranjih organov, npr. jeter, kar lahko botruje nastanku utrujenosti in slabemu počutju?
- da barvil za majice in kavbojke po doslej veljavnih predpisih ni potrebno testirati, čeprav nekatera med njimi povzročajo alergijo in motnje imunskega sistema (formaldehid, disperzijske barve, dioksin)?

Oglejte si tudi