Logo MojaObčina.si

Radovljica

DANES
30°C
14°C
JUTRI
32°C
15°C

Kolesarska animacija v Dubaju na Expu 2020

V petek, 27. 5. 2022, sem se v okviru Tedna vseživljenjskega učenja (TVU 2022) na Ekonomski gimnaziji in srednji šoli Radovljica udeležila predavanja o dvakratnem službenem potovanju Primoža Zorka na Expo v Dubaj. Dubaj je del Združenih arabskih emiratov, ki leži ob Perzijskem zalivu. Tam so za svetovno razstavo zgradili posebno prizorišče, ki mu pravimo Expo in je trajal šest mesecev. Na razstavišču je 192 držav postavilo svoje paviljone, kjer so predstavljali svoje države, zgodovino, ideje in zanimivosti.

Expo je bil razdeljen na tri dele. Slovenski paviljon so postavili v trajnostnem delu ob vhodu Expa. Na spodnjem dela paviljona je bila "slovenska" voda, stavba je bila poraščena z zelenjem, na katerem je bil napis I feel Slovenia, na strehi pa se je predstavljala slovenska tradicija lesa. V času predavateljevega obiska so predstavljali ljubljansko urbano regijo, Kočevsko, Belo krajino, natakanje kozarca samo z mislimi, kopijo najstarejšega kolesa, najstarejšo vinsko trto na svetu in največjo maketo čebele na svetu.

Predavatelj Primož Zorko dela na področju multimedije v športu že več kot deset let, zato je bil navdušen, ko je dobil priložnost predstaviti kolesarsko simulacijo Simathlon na samem Expu, ki deluje tako, da kolesariš na sobnem kolesu, hkrati pa se ti prikazuje pokrajina. Kolo in zaslon sta povezana preko senzorja, ki je nameščen na kolesu. Tridimenzionalno animacijo so delali v programu Unity, 360-stopinjski video pa so poskusno snemali že na šolskem EGSŠ Hekatonu. Na Expu so večinoma prikazali poti iz okolice Ljubljane. Na koncu je predavatelj organiziral še zanimiv kviz, zmagovalca pa je nagradil z dubajskim kovancem (1 dirham oz. 25 c). 

Karin Tratnik, dijakinja 2. b medijske smeri

Zbrala in uredila: Ana Hlebanja, prof. slov.

Fotografije: Primož Zorko

Všečkaj objavo


Oceni objavo


Oglejte si tudi