Logo MojaObčina.si
DANES
17°C
6°C
JUTRI
22°C
5°C
Oceni objavo

Društvo diabetikov Jesenice - Proslava

Sladkorna bolezen ne izbira ne starosti ne narodnosti!
To je bila rdeča nit osrednje proslave ob svetovnem dnevu sladkorne bolezni, ki so jo letos ob praznovanju 30-letnice delovanja  v soboto, 14. novembra, pripravili jeseniški diabetiki v Gledališču Toneta Čufarja na Jesenicah.

Na trgu pred gledališčem je obiskovalce pričakala godba na pihala, prireditev v polni dvorani pa so odprli otroci folklornih skupin različnih narodov, ki delujejo na Jesenicah. V svojih narodnih nošah so skupaj zaplesali na zvoke Golice, himne jeseniške občine.

 

Po pozdravu gostov predsednika Društva diabetikov Jesenice Ota Keliha, je nagovoril občinstvo župan Občine Jesenice Tomaž Tom Mencinger in zaželel vsem prijetno počutje na Jesenicah ter čestital članom  društva ob njihovem jubileju.

 

Predsednik Zveze društev diabetikov Slovenije Peter Miklavčič  je spregovoril o tem, da je treba mlade poučiti, kako z zdravim načinom življenja preprečiti ali vsaj odložiti sladkorno bolezen. To bolezen najbolje obvladuje bolnik sam, zato je čim večjemu številu diabetikov treba omogočiti, da bodo lahko dnevno merili krvni sladkor ter ustrezno obvladovali svojo bolezen. Sekretarka Ministrstva za zdravje Sandra Tušar pa je poudarila, da je sladkornih bolnikov vedno več, zato je potrebna dobra organiziranost in medsebojno sodelovanje. Nacionalni program za obvladovanje sladkorne bolezni je treba nadgraditi in prilagoditi novim spoznanjem, ko zdravje ni le vrednota, ampak tudi naložba; zato je treba preprečevati pojav debelosti, povečati število referenčnih ambulant, uvesti e-karton ter društvom diabetikov omogočiti lažje delo in napredek.

 

Po nastopu mladinskega pevskega zbora OŠ Koroška Bela so podelili priznanja Društva diabetikov Jesenice: bronasto priznanje sta za dolgoletno delo v društvu prejela Dragica Vehar (za organizacijo edukativnega okrevanja in izletov) in Marko Dolanc (za uspešno vodenje nadzornega odbora); srebrno priznanje sta prejela Ivan Berlot (za dolgoletno sodelovanje in pomoč pri organizaciji kulturnih dejavnosti društva) in tajnica društva Anuša Ferjan (za dolgoletno delo in posodobljeno vodenje evidenc in administracije). Zlato priznanje pa sta prejeli Milica Berlot, ki je v društvu aktivna od leta 1998 in vestno skrbi za finance in organizacijo poslovanja, ter Sonja Ravnik, ki skrbi predvsem za  novo znanje z organizacijo učnih delavnic in opravlja delo podpredsednice društva. Dolgoletnemu predsedniku Društva diabetikov Jesenice Otu Kelihu pa so podelili naziv častnega člana.

 

Podelili so tudi zahvale Zveze društev diabetikov Slovenije, ki so jih za izvedbo državne proslave v lanskem letu in  aktivno delo na področju športa ter pripravo tekmovanj iz znanja o sladkorni bolezni prejeli DD Koper, DD Ajdovščina in Vipava, DD Ljubljana, DD Velenje,  Srednja šola Veno Pilon Ajdovščina, Škofijska klasična gimnazija in Šolski center Gimnazija Velenje.

 

V novem obroku glasbe so nastopili godalni duet in harmonikarski orkester Glasbene šole Jesenice in pripravili vzdušje za podelitev priznanj za dobro sodelovanje z ostalimi društvi diabetikov na Gorenjskem. Za posladek in večerjo pa še francoski šanson Melite Jelen ob spremljavi Marjane Komel in  skeč Pozni zajtrk v izvedbi igralske skupine Gledališča Toneta Čufarja Jesenice  ter  venček plesov folkloristov Triglav Jesenice.

 

Tako smo prijetno sklenili še en moder krog uspešnega 30-letnega dela, z dogovarjanjem in sodelovanjem, odprti za nove ideje in nove sodelavce.

 

 

Številnim sponzorjem in donatorjem se je pridružila tudi Občina Radovljica. Hvala.

 

Lilijana Kos, foto: Vida Markovc

 

Oglejte si tudi