Logo MojaObčina.si
DANES
17°C
6°C
JUTRI
22°C
5°C
Oceni objavo

Slovesnost ob odprtju Natovega centra odličnosti v Poljčah

V Natovem centru odličnosti za gorsko bojevanje v Poljčah so včeraj pripravili slovesnost ob uradnem odprtju centra, na kateri so zbrane nagovorili predsednik Republike Slovenije in vrhovni poveljnik obrambnih sil Borut Pahor, ministrica za obrambo Andreja Katič in direktor centra polkovnik Boštjan Blaznik.

 

Center je bil pravno formalno ustanovljen 25. marca letos. V njem sodelujejo članice Nata Hrvaška, Italija, Nemčija in Slovenija ter Avstrija kot država partnerica. Republika Slovenija je zagotovila ustrezno kadrovsko in logistično infrastrukturo za delovanje centra. Trenutno zaposluje 28 pripadnikov Slovenske vojske in 3 tujce.

 

Poslanstvo centra v Poljčah je v zagotavljanju odličnosti in strokovnosti na področjih usposabljanja in urjenja posameznikov in enot, podpiranju razvoja doktrine, učenju iz izkušenj in raziskav, definiranju standardov ter podpori procesu preoblikovanja enot za gorsko bojevanje. V državah, članicah Nata, je doslej akreditiranih 20 takšnih centrov.

 

Včerajšnje slovesnosti se je udeležil tudi župan Občine Radovljica Ciril Globočnik in zvečer v Baročni dvorani Radovljiške graščine sprejel Usmerjevalni odbor Natovega centra odličnosti s predsednikom brigadirjem Bojanom Pograjcem, ki v teh dneh na sestanku v Poljčah potrjuje program dela za leto 2016.

Oglejte si tudi