Logo MojaObčina.si
DANES
8°C
4°C
JUTRI
9°C
5°C
Oceni objavo

Čebelarski praznik v Lescah

V soboto, 18. maja je v Lescah potekal Čebelarski praznik, obiskalo ga je okoli 1500 čebelarjev in 88 praporščakov. Pričel se je z Dnevom naravovarstva in čebelarstva, osrednja prireditev je bila 11. slovenski čebelarski praznik in 130 let Čebelarskega društva Radovljica. Dogajanje je popestrila ponudba na stojnicah, popoldan pa veselica z ansamblom Gregorji.
V soboto, 18.5. je ČD Radovljica v Lescah gostilo celodnevni Čebelarski praznik, ki je vključeval več dogodkov.

                Slovenski čebelarski praznik vsako leto gosti drugo čebelarsko društvo, ki ga soorganizira s Čebelarsko zvezo Slovenije, obiščejo pa ga čebelarji z vse Slovenije.  ČD Radovljica je bilo to leto soorganizator in gostitelj predvsem zaradi svojega visokega jubileja. Čebelarski praznik je bil že 11. po vrsti, tokrat pa je bil združen s praznovanjem 130 – letnice ČD Radovljica. Dogodek je potekal v šotoru nasproti Čebelarskega centra Gorenjske. Zbralo se je okoli 1500 čebelarjev iz Slovenije in tujine, ob koračnici Godbe na pihala Lesce pa je slavnostno prikorakalo 88 praporščakov s praporji. Godba je odigrala tudi slovensko in čebelarsko himno. Zbrane so nagovorili predsednik ČD Radovljica Franc Šolar, radovljiški župan Ciril Globočnik in predsednik ČZS Boštjan Noč. Svoj nagovor sta poslala tudi minister Dejan Židan in evropski komisar Janez Potočnik. Prireditev je obiskal evropski poslanec in čebelar Lojze Peterle. Slavnostna govornica je bila klimatologinja dr. Lučka Kajfež Bogataj, ki je zbrane opozorila na pomembnost ohranjanja okolja, s katerim pa so čebele in z njimi čebelarji zelo povezani. ČD Radovljica je ob visokem jubileju prejelo častno diplomo Antona Janše. Slavnostni govor ob 130 - letnici društva je imel dolgoletni zaslužni član Severin Golmajer. Predsednik ČZS je podelil spominske trakove ČZS praporjem naslednjih društev: Zvezi čebelarskih društev Ptuj, ČD Goriče, ČD Mežica, ČD Krtina-Dob, ČD Varaždin. Slavnostni prapor je bil predan prihodnjim gostiteljem Čebelarskega praznika, prevzel ga je župan Polhovega Gradca. Poleg uradnega programa, ki ga je pripravila in vodila Katja Stušek, so dogodek popestrili tudi nastopajoči Pevski zbor Podnart, Franc Černe v vlogi Antona Janše, pevka Petra Čebulj, otroci čebelarskega krožka OŠ Lesce ter Lili in Jože Andrejaš z dialogom lectovih src. Ob zaključku so praporščaki odkorakali ob zvokih Godbe na pihala Lesce, sledilo pa je skupno kosilo s pridihom medene kulinarike.

                Na ta dan je že od jutranjih ur potekal tudi Dan naravovarstva in čebelarstva, ki ga je organizirala Čebelarska zveza Gorenjske, potekal pa je v sklopu projekta čezmejnega sodelovanja Slovenija- Avstrija, Amc Promo BID. Prof. dr. Božič Janko iz Biotehniške fakultete Ljubljana je imel predavanje »Sladke in grenke plati čebelarske izkušnje s tujerodnimi vrstami«, Sonja Rozman, univ. dipl. biol.,iz  Zavoda RS za varstvo narave, OE Kranj pa »Medovite rastline - so vse dobre tudi za naravo?« in delavnico "Predstavitev osnutka priporočil za širjenje avtohtonih medovitih rastlin". Med čebelarji so na naravovarstveni stojnici tudi izvajali anketo, ob koncu kosila pa so predstavili povzetke predavanja in izmed sodelujočih izžrebali dobitnike praktičnih nagrad.

                Praktične nagrade so dobili tudi člani čebelarskega krožka, ki so na letošnjem tekmovanju osvojili nagrade. Podelil jim jih je predsednik ČZG Janko S. Stušek.

                Po končanem programu se je popoldan nadaljeval z druženjem in zabavo z ansamblom Gregorji.  Pred šotorom pa so bile postavljene tudi stojnice z domačo obrtjo in čebeljimi pridelki.  Dan je minil v mirnem vzdušju, ki smo ga med drugim preživeli tudi s čebelarskimi gosti iz pobratenega češkega mesta Ivančice.

Oglejte si tudi