Občine: Brežice, Kostanjevica na Krki, Krško, Radeče, Sevnica Občine: Benedikt, Cerkvenjak, Cirkulane, Destrnik, Dornava, Duplek, Gorišnica, Hajdina, Hoče-Slivnica, Juršinci, Kidričevo, Kungota, Lenart, Lovrenc na Pohorju, Majšperk, Makole, Maribor, Markovci, Miklavž na Dravskem polju, Oplotnica, Ormož, Pesnica, Podlehnik, Poljčane, Ptuj, Rače-Fram, Ruše, Selnica ob Dravi, Slovenska Bistrica, Središče ob Dravi, Starše, Sveta Ana, Sveta Trojica v Slovenskih goricah, Sveti Andraž v Slovenskih goricah, Sveti Jurij v Slovenskih goricah, Sveti Tomaž, Šentilj, Trnovska vas, Videm, Zavrč, Žetale Občine: Borovnica, Brezovica, Dobrepolje, Dobrova-Polhov Gradec, Dol pri Ljubljani, Domžale, Grosuplje, Horjul, Ig, Ivančna Gorica, Kamnik, Komenda, Litija, Ljubljana, Log - Dragomer, Logatec, Lukovica, Medvode, Mengeš, Moravče, Škofljica, Šmartno pri Litiji, Trzin, Velike Lašče, Vodice, Vrhnika Občine: Bloke, Cerknica, Ilirska Bistrica, Loška dolina, Pivka, Postojna Občine: Ajdovščina, Bovec, Brda, Cerkno, Idrija, Kanal ob Soči, Kobarid, Miren-Kostanjevica, Nova Gorica, Renče-Vogrsko, Šempeter-Vrtojba, Tolmin, Vipava Občine: Apače, Beltinci, Cankova, Črenšovci, Dobrovnik, Gornja Radgona, Gornji Petrovci, Grad, Hodoš, Kobilje, Križevci, Kuzma, Lendava, Ljutomer, Moravske Toplice, Murska Sobota, Odranci, Puconci, Radenci, Razkrižje, Rogašovci, Sveti Jurij ob Ščavnici, Šalovci, Tišina, Turnišče, Velika Polana, Veržej Občine: Črnomelj, Dolenjske Toplice, Kočevje, Kostel, Loški Potok, Metlika, Mirna, Mirna Peč, Mokronog-Trebelno, Novo mesto, Osilnica, Ribnica, Semič, Sodražica, Straža, Šentjernej, Šentrupert, Škocjan, Šmarješke Toplice, Trebnje, Žužemberk Občine: Ankaran, Divača, Hrpelje-Kozina, Izola, Komen, Koper, Piran, Sežana Občine: Hrastnik, Trbovlje, Zagorje ob Savi Občine: Bistrica ob Sotli, Braslovče, Celje, Dobje, Dobrna, Gornji Grad, Kozje, Laško, Ljubno, Luče, Mozirje, Nazarje, Podčetrtek, Polzela, Prebold, Rečica ob Savinji, Rogaška Slatina, Rogatec, Slovenske Konjice, Solčava, Šentjur, Šmarje pri Jelšah, Šmartno ob Paki, Šoštanj, Štore, Tabor, Velenje, Vitanje, Vojnik, Vransko, Zreče, Žalec Občine: Črna na Koroškem, Dravograd, Mežica, Mislinja, Muta, Podvelka, Prevalje, Radlje ob Dravi, Ravne na Koroškem, Ribnica na Pohorju, Slovenj Gradec, Vuzenica Občine: Bled, Bohinj, Cerklje na Gorenjskem, Gorenja vas-Poljane, Gorje, Jesenice, Jezersko, Kranj, Kranjska Gora, Naklo, Preddvor, Radovljica, Šenčur, Škofja Loka, Tržič, Železniki, Žiri, Žirovnica Radovljica
JUTRI
20°C
9°C
PET.
22°C
7°C
Oceni objavo

Prižig prazničnih luči v Radovljici, Lescah, Begunjah in Kamni Gorici

Turizem in kultura Radovljica je tudi letos poskrbel za praznično okrasitev Radovljice. Luči, ki krasijo mesto vse od parka do trga pred cerkvijo, pa bodo jutri prižgali virtualno. Prižig prazničnih lučk boste lahko spremljali na facebooku na povezavi https://m.facebook.com/VisitRadolca/ v torek, 1. decembra, ob 17. uri, posnetek pa bo objavljen na https://www.radolca.si/ .

Lani so se pri okraševanju Radovljice spomnili kolarstva in predvsem kolesa, ki je del radovljiškega grba, letos pa se vračajo k pletarski obrti. Naravnemu smrečju, ki je osnova celotne okrasitve mesta, so dodali pletenje iz vrbja. Pletarstvo ima v Radovljici močno tradicijo, saj je bila državna pletarska šola leta 1908 ustanovljena prav v Radovljiški graščini. Tam je delovala vse do leta 1935, kasneje in vse do danes pa obrt ohranjajo sicer maloštevilni mojstri te obrti. Eden izmed zadnjih je bil Radovljičan Marjan Golmajer, pri katerem je svoje znanje pletenja iz šibja in vrbja pridobila tudi Tanja Legat, ki je izdelala vse pletene krogle za okras mesta. Letošnjo decembrsko podobo Radovljice so tako zasnovale Natalija Černe iz TIC Radovljica, Tanja Legat ter floristka Sabina Šegula. Z lučmi pa bosta  letos okrašena tudi gabrov drevored in drevesni gaj v Grajskem parku, na Linhartov trg pa so dodali nekaj osvetljenih pletenih krogel.

 

Praznično vzdušje tudi v Begunjah, Lescah in Kamni Gorici

V Begunjah bodo praznične luči zagorele v petek, 4. decembra. Kot vsako leto bodo okrasili središče kraja, postavljena bo smreka, okrašeni portali in okna, nekaj več pa bo letos tudi sijočih violinskih ključev na stebrih svetilk.

Tudi V Lescah bodo praznične luči prižgali virtualno, in sicer v soboto, 5. decembra, ob 18.30 uri na facebook profilu KS Lesce in na spletni strani www.lesce.si.

Za praznično vzdušje bodo poskrbeli tudi v Kamni Gorici . Kraj bo praznično osvetljen, decembrske dogodke pa bodo tako kot drugod prilagodili. Pozornosti, ki so jih krajani vajeni, bod prinesene na hišni prag. Voščilnice bodo izdelovali v družinah. Prepevanje koledniških in božičnih pesmi bo bolj moderno, krajane pa bodo prosili, da ta večer prižgejo luč.

Delavnica Angeli iz papirja

Ljudska univerza Radovljica organizira ustvarjalnico z Bredo Rozman za izdelavo angelčkov in visečih okraskov. Delavnica preko aplikacije zoom bo v četrtek, 3. decembra, ob 10. uri. Prijave zbirajo na e-naslovu lur.info@guest.arnes.si.

 

Turizmova decembrska dogodivščina in ideje za izvirna darila

Od 1. decembra Turizem in kultura Radovljica vabi tudi na decembrsko dogodivščino, ki so jo letos poimenovali Potep k vilinskemu drevesu. Ker letošnji ukrepi predvidoma ne bodo dovolili izvedbe rokodelskega sejma na Linhartovem trgu, pa so radovljiške ustvarjalce povezali na drugačen način. Na spletni strani www.radolca.si z idejami za decembrska darila predstavljajo lokalne umetnike in rokodelce ter ideje za izvirna darila.

Če bodo epidemiološke razmere konec decembra dopuščale, da bo dovoljeno druženje na prostem, pa bodo na Linhartovem trgu pripravili ulične predstave in praznični sejem. Pripravljena pa je že ledena ploskev v Športnem parku Radovljica, tako da bo občina lahko drsališče odprla, takoj ko bodo ukrepis proščeni.

 

Okraske za Vatikan zbirali v Radovljici

Ves november so v radovljiškem župnišču zbirali okraske za božična drevesca v Vatikanu, ki so jih po slovenskih domovih izdelovali pod vodstvom floristov in profesorjev Sabine Šegula in Petra Ribiča ter etnologa Janeza Bogataja. Tudi božična drevesca za vatikanske ulice in urade so slovenska.

Dr. Sabina Šegula sicer že vrsto let sodeluje pri izvirnih novoletnih okrasitvah Radovljice in je tudi  tudi avtorica velikega adventnega venca, ki je nameščen pred vhodom na Linhartov trg. Lani je za širjenje znanja in razvoj floristike v lokalni skupnosti in mednarodnem prostoru prejela plaketo Občine Radovljica.

Oglejte si tudi