Logo MojaObčina.si
DANES
8°C
4°C
JUTRI
15°C
-2°C
Oceni objavo

Priporočila Zdravstvenega doma Radovljica občanom

Zaposleni Zdravstvenega doma Radovljica so v želji pomagati občanom pri ohranjanju, krepitvi zdravja in preprečevanju bolezni ter zdravljenju pripravili priporočila, ki jih objavljamo v nadaljevanju.

»Epidemija je kljub ukrepom še vedno na vrhuncu. Zdravstveni delavci in ostali občani opažamo, da vsi ne spoštujejo ukrepov. Občani se ne držijo navodil NIJZ glede preprečevanja širjenja okužb. V trgovini ali na cesti srečujemo ljudi, ki so prejeli pozitivne rezultate in bi morali biti v izolaciji.

Za preprečitev širjenja bolezni moramo sodelovati vsi. Zdravje je ena naših največjih vrednot. Za ohranjanje zdravja je najprej odgovoren vsak posameznik sam, potem zdravstveni sistem in celotna družba. V zdajšnji situaciji pa moramo upoštevati, da s svojim ravnanjem ne ogrožamo drugih, še posebej ne ranljivih skupin prebivalcev.

Patronažna služba se na terenu srečuje s starejšimi, bolnimi, ki živijo sami in nimajo pomoči svojcev ali sosedov. Pozivamo vse, da po svojih močeh pomagajo oziroma da posredujejo ustreznim službam.

Ponovno pozivamo k doslednemu upoštevanju temeljnih higienskih ukrepov, medosebne razdalje vsaj 1,5 metra in pravilne uporabe zaščitne maske, kar je ob trenutnem sproščanju ukrepov še bolj pomembno.

Z doslednim izvajanjem zaščitnih ukrepov bomo zaščitili sebe in druge ter tako zaustavili širjenje epidemije in preprečili škodljive posledice za zdravje in družbo. Z odgovornim ravnanjem vsakega posameznika lahko zagotovimo, da v naši regiji ostane ugodna epidemiološka situacija.

Karantena na domu je ukrep, s katerim zdrava oseba po visoko rizičnem stiku z osebo, pri kateri je bila potrjena okužba z virusom SARS-CoV-2, ali po prihodu iz tujine, omeji svoje stike z drugimi ljudmi (se samoosami na stalnem, začasnem ali drugem naslovu). Traja 10 dni od zadnjega visoko rizičnega tesnega stika .Namen karantene na domu je preprečevanje širjenja okužbe z virusom SARS-CoV-2 oziroma bolezni covid-19.

Če zbolimo z znaki akutne okužbe dihal (nahod, kašelj, bolečine v žrelu, povišana telesna temperatura in bolečine v mišicah), ostanemo doma in upoštevamo navodila za izolacijo.

Izolacija je ukrep, ki ga izbrani osebni zdravnik odredi osebi, okuženi s SARS-CoV-2, in pomeni, da oseba ne sme zapuščati doma, da mora omejiti stike z ostalimi osebami in dosledno upoštevati priporočila za preprečevanje širjenja bolezni.

Kako do svojega zdravnika?

Zdravstveni delom tudi v času epidemije opravlja večino svojih dejavnosti, zato v primeru zdravstvenih težav vsak lahko obišče osebnega zdravnika. Ukinjeno je le delo zdravstveno vzgojnega centra in preventivno delo referenčnih ambulant. V primeru zdravstvenih težav s pregledom bolniki ne smejo odlašati. Za vsak pregled oziroma obisk Zdravstvenega doma pa se je treba predhodno naročiti. To je pomembno zato, da preprečimo možnost širjenja okužb. Paciente, ki imajo znake okužbe, obravnavamo ločeno.

Možnosti naročanja so preko telefona ali e-pošte. Telefonskih klicev je zelo veliko in včasih nismo takoj dosegljivi, ker v ambulanti poteka tudi drugo delo. Priporočamo, da se za naročanje na pregled in podaljševanje receptov poslužujete e-pošte. Starejšim osebam in tistim, ki nimajo dostopa do računalnika, lahko pri naročanju zdravil ali dokumentov pomagajo svojci. E-pošta ni primerna za nujna stanja.

V decembru smo v ZD RADOVLJICA pridobili spletno rešitev doZdravnika.si, ki uporabniku omogoča preprost, varen in sodoben dostop do storitev. Upamo, da bomo na ta način sprostili telefonske linije in omogočili lažji osebni kontakt. Ob uvajanju nove storitve bo potrebne nekaj strpnosti, pričakujemo pa, da bo v prihodnje vsem olajšala delo.

Omogoča nam video posvet, naročanje zdravil, kontrolnih napotnic in urejanje bolniškega staleža pri izbranem zdravniku.

Povezava do predstavitve: https://dozdravnika.si/predstavitev/

Za uporabo spletne rešitve doZdravnika se mora uporabnik najprej registrirati na povezavi:

https://dozdravnika.si/, osebni zdravnik pa mora imeti vse natančne osebne podatke, vključno z elektronskim naslovom.

Ker preko aplikacije doZdravnika.si uporabnik dostopa do občutljivih podatkov, zdravnik (ali sestra) vsakega uporabnika preveri in potrdi pristnost njegovih podatkov.

Pomoč občanom

Občina Radovljica v času epidemije COVID-19 na telefonski številki 04 537 23 39 v delovnem času občinske uprave sprejema tudi klice oseb, ki zaradi karantene potrebujejo pomoč pri oskrbi z življenjskimi potrebščinami ali drugo pomoč. Pomoč je organizirana v sodelovanju s prostovoljci OZRK Radovljica.

Psihosocialna pomoč

Z namenom razbremenitve ter psihosocialne podpore posameznikom, ki so se znašli v stiski zaradi sedanjih razmer, so se povezale številne organizacije, ki so že v prvem valu nudile telefonsko pomoč.

Telefon za psihološko podporo prebivalcem ob epidemiji COVID-19 je dostopen na brezplačni telefonski številki 080 51 00, 24 ur na dan, vse dni v tednu. Strokovno pomoč nudijo izkušeni psihologi, psihoterapevti in drugi strokovnjaki s področja duševnega zdravja.

Telefon je namenjen krajšim pogovorom za čustveno podporo pri obvladovanju tesnobe, strahu, podporo ob izgubi bližnjega zaradi bolezni, podporo ob soočanju z izgubo zaposlitve, čakanjem na delo ali težavah, povezanih z delom od doma.

To, da se obrnemo po pomoč in delimo svojo stisko, je znak naše moči.«

Več nasvetov za zdravje, vključno z rubriko covid-19 je na voljo na spletni strani Skupaj za zdravje na povezavi: https://www.skupajzazdravje.si/nasveti-za-zdravje/.

Kolektiv Zdravstvenega doma Radovljica

Oglejte si tudi