Logo MojaObčina.si
DANES
6°C
4°C
JUTRI
8°C
4°C
Oceni objavo

Podelitev priznanj in odkritje kipa dr. Ceneta Avguština

Ob občinskem prazniku je bil včeraj na Linhartovem trgu v Radovljici odkrit kip častnega občana Občine Radovljica umetnostnega zgodovinarja dr. Ceneta Avguština (1923-2010). Odkrila sta ga Maruša Avguštin, soproga dr. Ceneta Avguština, in župan Ciril Globočnik

 

Kip je oblikovala in izdelala v glini akademska kiparka Tatjana Kostanjević. Svoje avtorsko delo je Občini Radovljica v celoti donirala. Bronasti kip je izdelala Livarna umetnin Ujević iz Zagreba. Na slovesnosti ob odkritju kipa, ki je umeščen ob Radovljiški graščini na trgu pred cerkvijo, se je župan kiparki zahvalil za donacijo. Dr. Ceneta Avguština je predstavil dr. Damir Globočnik, KD Sotočje pa je v Zakristijskem stolpu iz XVI. stoletja za cerkvijo pripravilo spominsko razstavo o dr. Cenetu Avguštinu.

 

Častnima občanoma dr. Cenetu Avguštinu in Slavku Avseniku so pozornost namenili tudi na včerajšnji osrednji slovesnosti ob občinskem prazniku, ki jo je režiral Rok Andres, v kulturnem sporedu pa so nastopili Elvisa Halačevič, Mojca Škofic, Peter Kolman in Andrej Eržen. Župan je zbranim čestital za praznik, na kratko predstavil projekte občine, se zahvalil občinskim nagrajencem in jim izročil priznanja. V imenu nagrajencev se je za priznanje njihovemu delu zahvalila mag. Andreja Košir, predsednica uprave podjetja Elan, ki je prejelo najvišje občinsko priznanje veliko plaketo Občine Radovljica. Člani Zveze borcev za vrednote NOB območja Radovljica pa so med slovesnostjo k grobnici padlih borcev Cankarjevega bataljona v grajskem parku položili venec.

 

Ob prazniku je radovljiško občino obiskala tudi delegacija pobratene občine Ivančice z županom Milanom Bučkom. Praznični večer pa je na Linhartovem trgu sklenil koncert radovljiškega Bid Banga, ki je tokrat povabil k sodelovanju pevca Mitja Šinkovca.

Oglejte si tudi