Izberi drugo občino
Nazadnje izbrane občine

Poišči občino

Registracija
Napoved za ponedeljek, 23.10.2017

oblačno
Zvečer bo oblačno s padavinami, tudi posameznimi nevihtami, ki bodo ponoči od zahoda slabele in do jutra že večinoma ponehale. Ponekod bo pihal severni veter, na Primorskem sprva močna burja, ki bo postopno slabela in do jutra ponehala. Najnižje jutranje temperature bodo od 1 do 8, ob morju okoli 11 stopinj C.
5°C | 14°C
torek, 24.10.2017
3°C | 17°C
sreda, 25.10.2017
4°C | 16°C
četrtek, 26.10.2017
3°C | 21°C
petek, 27.10.2017
5°C | 18°C
Opozorila
Nedelja, 22.10.2017 ob 17h
Zvečer bo na Primorskem pihala zmerna do močna burja. Na izpostavljenih mestih bodo najmočnejši sunki vetra dosegali hitrost od 100 do 120 km/h. Že v drugi polovici noči na ponedeljek bo hitro slabela.
5°C
14°C
oblačno
Nahajaš se tukaj: Novice Kultura

Vurnikovi dnevi 2014: 16. maj – 1. junij


KULTURA, OBČINSKE, ZAVODI

| |
15.05.2014      12:50
A A

Vurnikovi dnevi 2014: 16. maj – 1. junij


1. junija 2014 bo 130. obletnica rojstva radovljiškega arhitekta Ivana Vurnika, ki je poleg Jožeta Plečnika in Maksa Fabianija eden začetnikov slovenske arhitekture. Zaslužen je za ustanovitev arhitekturnega oddelka na Tehnični fakulteti v Ljubljani, ki je bil temelj Fakulteti za arhitekturo.


Trikotnik, kotomer in zložljivo ravnilo, Tanja Lavrenčič, MA 1. l
Trikotnik, kotomer in zložljivo ravnilo, Tanja Lavrenčič, MA 1. l
Deli:

Obletnica je priložnost za predstavitev Vurnikovega življenja in dela širši javnosti, zato je Center arhitekture Slovenije pripravil program Vurnikovih dnevov2014 v sodelovanju z Občino Radovljica in občinskimi javnimi zavodi - Muzejem radovljiške občine, s Knjižnico Antona Tomaža Linharta Radovljica in Turizmom Radovljica - ter z Muzejem za arhitekturo in oblikovanje, s Fakulteto za arhitekturo in z Akademijo za likovno umetnost in oblikovanje. Vurnikovi dnevi, ki bodo izobraževalno strokovne narave, se bodo začeli jutri, v petek, 16. maja, in zaključili v nedeljo, 1. junija 2014. Arhitekt Vurnik bo predstavljen kot strokovnjak, profesor in inovator. Organizatorji bodo s projektom nagovorili laično in strokovno javnost, dogodke pa so zasnovali tako, da bodo zanimivi za vse starostne skupine.

 

Program Vurnikovih dnevov

Petek, 16. maja 2014, ob 18. uri

 

Radovljica, Galerija Šivčeva hiša

Otvoritev priložnostne razstave ob 130-letnici rojstva Ivana Vurnika,
ki bo predstavila pomembnejša arhitekturna dela ter nekaj njegovih osebnih predmetov iz zbirke v lasti družine Žumer.

 

Radovljiška graščina

Otvoritev razstave

Ivan Vurnik in Helena Kottler Vurnik: Darilo slovenske arhitekture — Vurnikovi dnevi 2014
Razstavljena bodo dela študentk in študentov 1., 2., in 3. letnika Akademije za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani, študijske smeri Industrijsko oblikovanje, pod vodstvom prof. Vladimirja Pezdirca in doc. Jureta Miklavca, ter smeri Grafično oblikovanje, pod vodstvom prof. Ranka Novaka.

Razstavo bosta odprla župan občine Radovljica, gospod Ciril Globočnik, in dekan akademije za likovno umetnost in oblikovanje, prof. Boštjan Botas Kenda.

V spremljevalnem programu bo nastopil saksofonist Blaž Trček.

 

Razstavi bosta na ogled do 1. junija 2014.

Galerija Šivčeva hiša je odprta vsak dan razen ob ponedeljkih, med 10. in 13. uro ter med 16. in 19. uro.
Radovljiška graščina bo v času razstave odprta vsak dan, med 8. in 21. uro.

 

Od petka, 23. maja, do nedelje,15. junija 2014

Radovljica, Knjižnica Antona Tomaža Linharta

Knjižnica v knjižnici,
razstava, posvečena jubileju mesta Radovljica oziroma 130-letnici rojstva Ivana Vurnika, ki sta jo pripravila Stane Adam in Jure Sinobad.

 

Ponedeljek, 26. maja 2014, ob 17. uri

Ljubljana, Galerija ARS, Jurčičev trg 2

Delavnica

Igriva arhitektura: Ivan Vurnik in Helena Kottler Vurnik – ornament v arhitekturi

za otroke med 4. in 7. letom starosti; udeležba je brezplačna.

 

Od ponedeljka, 26. maja, do petka, 30. maja 2014

Delavnice

Igriva arhitektura

bodo potekale v Galeriji Šivčeva hiša ter v Knjižnici Antona Tomaža Linharta v Radovljici in v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje v Ljubljani. Zasnova in izvedba delavnic: Center arhitekture. Za vabljene razrede iz osnovnih šol radovljiške občine.

 

Od petka, 16. maja, do ponedeljka, 2. junija 2014

Ljubljana, Galerija ARS, Jurčičev trg 2

Tematska izložba

Vurnikovi dnevi 2014

 

Nedelja, 1. junija 2014, ob 17.20

RTV Slovenija, TV SLO 1

Dokumentarno-igrani film

Iskalca

predstavlja življenje in delo arhitekta in profesorja Ivana Vurnika ter njegove žene, akademske slikarke, risarke in ilustratorke  Helene Kottler Vurnik.

 

Sobota, 31. maja 2014, ob 14. uri

Vurnikova pot 2014

ogled arhitekturnih spomenikov pod strokovnim vodstvom umetnostnega zgodovinarja in kritika dr. Petra Krečiča.

Avtobusni prevoz iz Radovljice ob 14. uri v Ljubljano, ogled Zadružne gospodarske banke, Sokolskega doma na Taboru, cerkve sv. Petra in Anatomskega inštituta; nadaljevanje poti na Brezje, ogled cerkve Marije Pomagaj in kapele, in nato sklep v Radovljici, s sprehodom do hotela Grajski dvor in Savnikove vile ter rojstne hiše arhitekta Ivana Vurnika.

Prijavite se lahko po elektronski pošti info@centerarhitekture.org, oziroma osebno na Turistično-informacijskem centru Radovljica, kamor lahko tudi pokličete,  (04) 531 51 12; na voljo je 45 prostih mest.

 

Sobota, 31. maja 2014, ob 19. uri

Radovljiška Graščina

Osrednja prireditev - pogovor

Ivan Vurnik arhitekt, profesor in inovator
ki ga bodo soustvarjali prof. Janez Koželj, dr. Breda Mihelič, dr. Gojko Zupan in dr. Boris Leskovec, s povezovalko Tadejo Zupan Arsov.

V spremljevalnem programu bo projekcija fotografij Mirana Kambiča, ki predstavlja Vurnikovo arhitekturno delo, ter glasbeni nastop skladatelja in kitarista Aleksandra Arsova.

 

Od petka,16. maja 2014

Mošnje, Vila Podvin

Kulinarično presenečenje Okusi Radol’ce - degustacijski

Vurnikov meni

pod vodstvom priznanega kuharskega mojstra Uroša Štefelina.
www.vilapodvin.si

 

Vurnikove svetilke

Ob 130-letnici rojstva arhitekta Ivana Vurnika so Boni Čeh, Črt Frelih, Tone Pogačnik, Ignac Primožič, Klemen Rodman in Marko Smrekar v sodelovanju s kovaškimi mojstri iz Krope oblikovali kovane svetilke, ki bodo postavljene v radovljiškem parku ob spomeniku A. T. Linhartu.

 

 

Projekt Darilo slovenske arhitekture: IVAN VURNIK in HELENA KOTTLER VURNIK

 

Na pobudo Centra arhitekture je v sodelovanju z Akademijo za likovno umetnost in oblikovanje nastala zbirka spominkov in poslovnih daril. Oblikovali so jih študenti 2. in 3. letnika dodiplomskega študija in 1. letnika podiplomskega študija industrijskega in unikatnega oblikovanja z mentorjema prof. Vladimirjem Pezdirccm in doc. Juretom Miklavcem. Zbirka je v času Vurnikovih dnevov na ogled v Radovljiški graščini.

-

Razstavljeni spominki in poslovna darila so nastali na štiridnevni oblikovalski delavnici na Oddelku za industrijsko in unikatno oblikovanje. Nastalo je več kot 50 projektov, ki se na izviren in duhovit način spoprijemajo z bogato dediščino Ivana in Helene Vurnik. Premišljena dela kažejo številne izrazne možnosti oblikovanja, na moč komuniciranja in prenos simbolne vrednosti v uporabne izdelke. Tako se p rojekt Darilo slovenske arhitekture povezuje tudi s slovensko industrijo – papirnate prtičke bo izdelovala Paloma, brisače Svilanit, čokoladne praline pa Lucifer.. Izdelke še razvijajo, v prihodnje pa na ta način želijo predstaviti tudi druge slovenske arhitekte.

 

Na razstavi v Radovljiški graščini z izdelki sodelujejo

2. letnik (industrijsko oblikovanje): Luka Jelšnik, Mihael Jenko, Jelka Kaker, Viktor Kopinč, Sara Kosirnik, Petra Kostevc, Ota Kramer, Ana Kušter, Sara Lorger, Martin Pevec, Matjaž Poredoš, Gregor Stražar, Katja Tratar, Ana Marija Vipavc, Kaja Weisseisen, Maja Wolf

3. letnik (industrijsko in unikatno oblikovanje): Katjuša Červek, Kaja Gortnar, Aleš Hočevar, Gregor Humar, Vanja Lojen, Nena Miloš, Sanja Mikac, Benjamin Skapin, Andrej Šenk

1. letnik MA (industrijsko in unikatno oblikovanje): Patrik Bevec, Blaž Habjanič, Urška Kadunc, Breda Klančič, Katarina Kranjc, Tanja Lavrenčič, Nadja Petek, Andreja Pogačar, Rok Potočnik, Urška Rihtar

 

Celostno grafično podobo razstave so pod mentorstvom prof. Ranka Novaka oblikovali Rina Barbarić, Anže Jesenovec, Gregor Makovec, Luka Purgar, Lina Carvajal in Sebastian Montoya Vega, postavili pa so jo prof. Vladimir Pezdirc, doc. Jure Miklavc in študenti: Patrik Bevec, Blaž Habjanič, Urška Kadunc, Breda Klančič, Katarina Kranjc, Tanja Lavrenčič, Nadja Petek, Andreja Pogačar, Rok Potočnik, Urška Rihtar

 

Življenjepisa Ivana Vurnika in Helene Kottler Vurnik

 

IVAN VURNIK (1884–1971), arhitekt in urbanist

 

Arhitekt Ivan Vurnik velja za pionirja moderne arhitekture in za utemeljitelja urbanizma na Slovenskem (poleg Jožeta Plečnika in Maksa Fabianija). Zaslužen je za ustanovitev arhitekturnega oddelka na Tehnični fakulteti v Ljubljani, ki je bil temelj Fakulteti za arhitekturo. Vurnik je v začetku svojega arhitekturnega dela razvijal t. i. narodni slog, pozneje pa se je usmeril k funkcionalizmu. Bil je poznavalec sodobnih kulturnih tokov. V njegovem zelo raznolikem opusu izstopajo dela izrazite inovativnosti. Vurnikovo ustvarjanje je zaznamovalo tudi življenje s Heleno Kottler Vurnik, na Dunaju rojeno in  akademsko izšolano slikarko, grafičarko ter ilustratorko, s katero sta sodelovala predvsem pri delih za cerkvene naročnike. Pomemben je tudi arhitektov prispevek k prenovi spomeniških objektov.

 

Rojen je bil v Radovljici, v podobarski oz. kamnoseški družini. Arhitekturo je študiral na Visoki tehnični šoli na Dunaju. Eno leto se je izpopolnjeval v mojstrski šoli arhitekta Otta Wagnerja. Med letoma 1913 in 1915 je deloval kot pomožni arhitekt izgradnje novega cesarskega dvora, dunajskega Hofburga. Leta 1919 se je naselil v Ljubljani. V letih 1919—1946 je kot predstojnik vodil Oddelek za arhitekturo, nanj pa je iz tujine povabil tudi arhitekta Jožeta Plečnika. Med letoma 1925 in 1957 je vodil arhitekturni seminar, ki so mu rekli Vurnikova šola. Od leta 1954 je bil častni član Zveze arhitektov Jugoslavije in častni predsednik Društva arhitektov Slovenije. Leta 1954 je bil odlikovan z redom dela, leta 1961 je na Dunaju za svoje delo prejel ugledno Prechtlovo nagrado, leta 1966 pa je dobil tudi Prešernovo nagrado.

 

HELENA KOTTLER VURNIK (1882–1962) slikarka, risarka in ilustratorka

 

Helena Kottler Vurnik je bila slikarka, risarka in ilustratorka, ki je ustvarjala v obdobju umetnostnega sloga secesije. Veljala je za mojstrico vseh slikarskih in grafičnih tehnik ter uporabne umetnosti. Slikala je v olju, ustvarjala je v tehniki emajla in mozaika, grafike, ukvarjala se je s knjižno opremo oziroma ilustracijo, izdelovala je vinjete za časopise ter predloge za vezenje, tudi za cerkvena bandera. S svojim umetniškim delom je vplivala na razvoj t. i. narodnega sloga, dekorativne umetnosti ter cerkvene umetnosti 20. stoletja v Sloveniji.

 

Rodila se je na Dunaju, kjer je tudi študirala. Leta 1913 je spoznala Ivana Vurnika, s katerim sta se poročila in se naselila v Radovljici. Že istega leta sta zakonca Vurnik prvič poklicno sodelovala, in sicer  pri preureditvi škofovske kapele v Trstu, s čimer sta začrtala pot svojemu nadaljnjemu skupnemu delu. Helena Kottler Vurnik se je uveljavila predvsem kot cerkvena slikarka, njene slike pa so krasile oltarje vseh pomembnejših ljubljanskih cerkva. Leta 1927 je na dunajski akademiji, pri prof. Jettmarju, opravila še študij slikarske specialke. Najbolj znameniti deli, ki sta nastali v sodelovanju Ivana in Helene Vurnik, sta Zadružna gospodarska banka in preureditev cerkve sv. Petra v Ljubljani.
0 (Bodi prvi!)
Oceni članek

Povezani članki
NE ZAMUDI VEČ NOBENE POMEMBNE NOVICE ALI DOGODKA IZ TVOJEGA KRAJA! x
Naroči se na brezplačno tedensko e-izdajo in bodi na tekočem o dogajanju v tvoji občini Radovljica!

100 % skrbno bomo varovali vašo zasebnost in odjavili se boste lahko kadarkoli!
Komentiraj novico

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!
Komentarji 0 komentarjev
Za ta prispevek še ni dodanih komentarjev. Bodi prvi!


Koledar dogodkov Preglej vse
Oktober 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
24.10.2017 | Tečaji in delavnice
STRES in samopomoč
24.10.2017 | Šport
200 kilometrov do Triglava
25.10.2017 | Družabni dogodki
Ta veseli klub
25.10.2017 | Ostalo
Po sledeh prvih prebivalcev slovenskih Alp
27.10.2017 | Ostalo
Otvoritvena večerja Okusov Radol'ce
27.10.2017 | Ostalo
Okusi Radol'ce
27.10.2017 | Tečaji in delavnice
Jogica za dojenčke
27.10.2017 | Tečaji in delavnice
Pravljična jogica za otroke
27.10.2017 | Kultura
koncert "Vsi zbori zadonite"
28.10.2017 | Družabni dogodki
LIPNIŠKA BUČKARIJA
22.10.2017 | Kultura
koncerrt Komornega zbora Drouz Radomlje
23.10.2017 | Ostalo
Predavanje:"Metode in tehnike sproščanja" -povezovanje z energijo vesolja.
24.10.2017 | Tečaji in delavnice
STRES in samopomoč
24.10.2017 | Šport
200 kilometrov do Triglava
25.10.2017 | Družabni dogodki
Ta veseli klub

Bodite prvi pri oddaji mnenja.

Radio v živo