Logo MojaObčina.si
DANES
20°C
12°C
JUTRI
23°C
8°C
Oceni objavo

Tokrat branje partizanske poezije

Minulo soboto je bil Grajski park, točneje mesto ob kostnici pred spomenikom Jožetu Gregorčiču in soborcem, prizorišče nenavadnega dogodka, saj je lokalna borčevska organizacija na pobudo Andreja Kokota pripravila branje izvirne in sodobne partizanske poezije.

Tradicionalno partizansko poezijo je v letih po drugi svetovni vojni iz različnih virov skupaj s sodelavci nabral pokojni akademik dr. Boris Paternu. Sam je ob knjigi napisal, da je ta zbirka edinstven primer v svetu, ko se je vzporedno z bojem za narodovo osvoboditev izpod okupatorja odvijala široka ustvarjalnost, ki je v končni fazi pomenila boj za preživetja jezika v primitivnem času svetovne vojne.

Ta nov pristop, s katerim je lokalna borčevska organizacija "zamenjala" klasično komemoracijo, je letos pritegnil zanimivo veliko udeležencev, ki se niso prav nič bali prebrati pesem, ki so jo dobili v roke. Kar tako na "prima vista" se je izkazalo, da dejansko vsakdo od nas nosi talent za javno nastopanje. To je bila svojevrstna zmaga udeležencev.

Čisto za konec pa jo je Andrej zabelil po svoje s Pesmijo boja.

Oglejte si tudi