Logo MojaObčina.si
DANES
25°C
2°C
JUTRI
24°C
8°C
Oceni objavo

“Miti in legende na Zgornji Gorenjski”, fotografska razstava Vide Markovc

V mesecu februarju 2024 vas vabimo v fotografsko galerijo Pasaža Radovljiške graščine na Linhartovem trgu 1, kjer razstavlja fotografije Vida Markovc, F1 FZS, članica Fotografskega društva Radovljica s ciklom 29 fotografij pod naslovom “Miti in legende Zgornje Gorenjske”.
Številnih pojavov današnjega vsakdanjega življenja ne moremo razumeti brez njihovega mitičnega ozadja. Poznavanje mitologije je pogosto nujen predpogoj za razumevanje naše kulture, celo človeka kot takšnega. Največja poznavalca človeške psihe S. Freud in C. G. Jung sta gradila svoje koncepcije na interpretaciji mitov. Prvi je v mitih videl izraz potisnjenih osebnih želja, slednji manifestacijo kolektivne podzavesti, v kateri pridejo do izraza bistvene človekove izkušnje.

Starogrška zloženka »mythologija« je sestavljena iz besed mythos in logos; prva pomeni vse tisto, kar nam ni neposredno razumljivo, kar je iracionalno, pravljično, nedokazljivo, za čemer hrepenimo; »logos« pa zajema področje, ki ga človek lahko z razumom dojame tako imenovane pojave, ki so racionalni - logični.

Mitologija ali bajeslovje je torej eden od načinov spoznavanja naše realnosti, saj so miti - čeprav so nastali v določenem zgodovinskem trenutku – brezčasni in nadčasni in nam razkrivajo pestro dogajanje na domačih tleh. Že stoletja se prenašajo iz ust do ust, ohranjajo se pa tudi v zapisih navdušenih zbirateljev tega ljudskega izročila, da ne bi le-ta utonila v pozabo. Legenda je pripoved, zgodba, zlasti o nenavadnih pojavih, dogodkih in ljudeh v prozi.

Beseda avtorice:

»Miti in legende z Zgornje Gorenjske so mi blizu že iz otroških let. Želela sem izvedeti več in si podrobneje razložiti razna zanimiva pripovedovanja naših prednikov. Ob branju knjige pisateljice Dušice Kunaver »Najlepši slovenski miti in legende« sem se zavedela, da jih bom še bolj poglobljeno razumela na krajih samih, ki so povezana z miti in legendami. Obhodila sem takšne prizorišča in jih poskušala predstaviti skozi objektiv kamere.

Vabim vas, da se na moji 24. samostojni razstavi sprehodite po Jelovici, v Bohinju in Blejskem kotu, po Mežakli, pod Karavankami in Martuljško skupino, po Vršiču in dolini Vrat pod našim očakom Triglavom.«

Razstava je na ogled v Radovljiški graščini na Linhartovem trgu od 01. do 29. februarja 2024. Ogled je možen vsak dan od 8:00 do 22:00 ure.

Vljudno vabljeni k ogledu!

Oglejte si tudi