Logo MojaObčina.si
JUTRI
20°C
12°C
SOB.
23°C
8°C
Oceni objavo

70 let odkritja Slovenske peči v Kropi

Simpozij organizirajo Muzeji radovljiške občine in Kulturno društvo Kropa ob 70-letnici odkritja Slovenske peči v Kropi. Arheološki ostanki Slovenske peči so za raziskovanje železarstva na Slovenskem in železarskega območja Vzhodnih Alp izjemnega pomena. Tehniški spomenik Slovenska peč dokumentira avtohtoni način taljenja železa na prehodu iz srednjega v novi vek in je edina ohranjena tovrstna talilna peč v Evropi. Na simpoziju bodo sodelovali strokovnjaki s področij geologije, rudarstva, metalurgije, zgodovine in arheologije ter konservatorske stroke.

Namen simpozija je spodbuditi strokovno javnost k raziskovanju in vrednotenju arheoloških ostankov Slovenske peči in začetkov razvoja železarskih naselij na Slovenskem na prehodu v novi vek. Referati simpozija bodo objavljeni v tematski številki Vigenjca, glasila Kovaškega muzeja v Kropi, leto XXII–XIII, 2023, naslov 70 let odkritja Slovenske peči v Kropi ( predviden izid junij 2023, predstavitev v okviru prireditev krajevnega praznika – kovaškega šmarna 8. julija 2023).

Simpozij bo v veliki dvorani kulturnega doma v Kropi 3. marca 2023, v sklepnem delu simpozija je predviden ogled arheoloških ostankov Slovenske peči v Dnu nad Kropo.

Veseli bomo tudi vaše udeležbe.

Na simpozij se lahko prijavite do 1. marca 2023 Jerneji Jelovčan Koselj, elektronski naslov: jerneja.koselj@mro.si, tel. 04 52 20 528

Kotizacije ni!

Vsebinske informacije o simpoziju: Saša Florjančič, elektronski naslov: sasa.florjancic@mro.si



Oglejte si tudi