Logo MojaObčina.si

Radovljica

DANES
23°C
13°C
JUTRI
24°C
11°C
PGD LESCE
Deli
Družba in javne storitve, Gasilci

PGD LESCE

Uradne ure

Danes Zaprto
Četrtek 17.00‒18.00

Predstavitev

Začetki organiziranega požarnega varstva v Lescah segajo v leto 1937 v tedanjo Tovarno verig. Takrat je v mizarni izbruhnil požar in se naglo razširil še na drgalnico in pakirnico. Ta požar so gasili prostovoljni gasilci iz Hlebc. Po tem dogodku so zastopniki zavarovalnice zahtevali od vodstva tovarne, da mora organizirati lastno požarno varnost.  Na zahtevo in pod vtisom požara je uprava tovarne že v marcu 1937. leta imenovala gasilsko ekipo.

Leta 1993 se je Tovarna Veriga zaradi gospodarskih težav odpovedala financiranju svojega IGD. Tako se dne, 28.4.1993 z odločbo Sekretariata za upravne in splošne zadeve Občine Radovljica, gasilsko društvo preimenuje iz Industrijskega gasilskega društva Veriga Lesce, v Prostovoljno gasilsko društvo Lesce. Že pred tem, pa je Tovarna Veriga Lesce na gasilsko društvo Lesce prepisala vse premičnine, ki so jih gasilci potrebovali za dejavnost, žal pa ne tudi nepremičnino – gasilski dom v tovarni.

Nekaj let je trajal denacionalizacijski postopek, po katerem smo leški gasilci izgubili svoj gasilski dom in smo tako vse do leta 2002 bili najemniki zgradbe gasilskega doma.

V oktobru 2000 so Občina Radovljica, PGD Lesce, Gorska reševalna služba postaje Radovljica z Alpdomom d.d. podpisali soinvestitorsko pogodbo za izgradnjo stanovanjsko-gasilskega objekta na Žagi, na Alpski cesti 54a. Gradbeno dovoljenje je UE Radovljica investitorju Alpdomu izdala 6. aprila 2001. Prve dni maja se je pričela gradnja objekta, ki je trajala 11 mesecev, do aprila 2002.

Slavnostna otvoritev novega gasilskega doma je bila 11. maja 2002 ob 15. uri. Ob otvoritvi pa smo gasilci prejeli tudi darilo Turističnega društva Lesce – gasilsko vozilo Iveco Daily (GVV-1), leta 2006 pa smo s pomočjo občine oz. GZOR in sponzorjev, kupili novo gasilsko vozilo s cisterno - Renault Midlum.

PGD LESCE PGD Lesce PV-1 iNTERVENCIJA - žledolom 2014 2. Leški dan 2014 IGD Veriga Lesce (1980)

Zadnje vsebine