Čebelarsko društvo Radovljica in Čebelarski center Gorenjske 21.9. 2013 v Lescah prirejamo II. FESTIVAL MEDU, ki smo ga letos razširili. Skupaj s ČZS prirejamo še DAN MEDU V KULINARIKI.
Ker je ČD Radovljica že več let aktivna v medeni kulinariki, se trudimo delovanje razširiti in med približati uporabnikom. Naš cilj je promoviranje medu in izdelkov iz medu ter spodbujanje njihove uporabe.
Vabimo vas, da se nam pridružite v Čebelarskem centru Gorenjske v Rožni dolini v Lescah. V predavalnici bodo predavanja in predstavitve, pred Čebelarskim centrom Gorenjske pa bodo stojnice in brezplačne ustvarjalne delavnice. Ponudili bomo tudi ogled čebelnjaka ter spoznavanje čebelje družine. V sodelovanju s Kmetijsko gozdarsko zadrugo Lesce bomo ponudili tudi lokalno pridelano hrano, kmečke žene pa bodo pripravile peciva z medom.
Dogajanje bo potekalo od 10:00 do 18:00.
Na II. Festivalu medu se bodo na STOJNICAH predstavili čebelarji s svojo ponudbo medu in medenih izdelkov.
Na voljo bodo tudi medeno pivo in napitki z medom.
DAN MEDU V KULINARIKI
Pripravlja ga: Čebelarska zveza Slovenije, Javna svetovalna služba v čebelarstvu, v sodelovanju s ČD Radovljica.Čebelarstvo je mnogo več, kot pridelava medu in drugih čebeljih pridelkov. Je slovenska tradicija in pomembna kulturna dediščina.
PROGRAM:
10.00: Strokovno predavanje »Med ali sladkor«, v katerem bo doc. dr. Jasna BERTONCELJ z Biotehniške fakultete predstavila hranilno vrednost medu in sladkorja s poudarkom na prehranskih in funkcionalnih lastnostih medu.
11.00: Napitki z medom – Predstavitev in delavnica mešanja pijač (»koktejlov«) z dodatkom medu – Edin HALAČEVIČ, svetovni podprvak v mešanju pijač 2012.
12.00: Napitki z medom – Postopek pridelave medenega piva in njegove značilnosti – Rok RUTAR iz Pivovarstva RR.
16.00: Med z ameriškim slamnikom in drugimi dodatki – dr. Borut GOSAR.
16.30: Kako kuhati z medom – predavanje priznanega kuharja »Chefa Uroša« iz Vile Podvin. Na predavanju vam bo Uroš odkril skrivnosti ustvarjanja jedi z medom in drugimi lokalnimi živili.
USTVARJALNE DELAVNICE ZA OTROKE
Poskrbljeno bo tudi za vaše najmlajše. Ti bodo na ustvarjalnih delavnicah lahko ustvarjali različne like iz čebeljega voska, risali panjske končnice, ustvarjali iz odpadnih materialov ali pobarvali pobarvanko ...
Ta dan bodo potekale tudi predstavitvene delavnice izdelave lecta in dražgoških kruhkov, kmečke žene pa bodo pripravile razstavo različnih jedi z medom, ki jih boste lahko tudi poizkusili.
Vabimo Vas, da se udeležite Dneva medu v kulinariki in spoznate načine uporabe medu v kulinariki. Na stojnicah pa boste gotvo našli primeren medeni izdelek zase.
Vabljeni, vstop je prost!
Več informacij na www.cricg.com in www.czs.si .
