Logo MojaObčina.si
JUTRI
17°C
1°C
SOB.
20°C
6°C
Oceni objavo

Poročanje o gostih in prenočitvah

S 13. avgustom 2017 je stopil v veljavo nov Zakon o prijavi prebivališča in s tem prinesel novosti pri uvedbi sistema poročanja o gostih in prenočitvah. V zvezi s tem bosta s 1.12.2017 vzpostavljena register nastanitvenih obratov (RNO) in spletna aplikacija (eTurizem) za poročanje podatkov o gostih in prenočitvah za namen vodenja evidence gostov, za namen spremljanja obračuna in plačila turistične takse ter za statistične namene.

 

-          NASTANITVENI OBRATI SO:

  • gostinski obrati, ki gostom nudijo nastanitev (hoteli, moteli, penzioni, prenočišča, gostišča,  hotelska in apartmajska naselja, planinski in drugi domovi ter kampi), prostori za goste pri sobodajalcih,
  • kmetije (nosilci dopolnilne dejavnosti na kmetiji), ki gostom nudijo nastanitev in marine.

 

-          ZAVEZANCI ZA VPIS NASTANITVENEGA OBRATA V REGISTER:

  • gostinci (pravne osebe in samostojni podjetniki), sobodajalci,
  • nosilci dopolnilne dejavnosti na kmetiji in
  • upravljavci marin, ki gostom nudijo nastanitev v nastanitvenem obratu.

 

-          KAKO SE JE TREBA REGISTRIRATI PRI AJPES IN DO KDAJ:

  • Izvajalci nastanitvene dejavnosti bodo morali najprej vpisati svoje nastanitvene obrate v register nastanitvenih obratov (RNO). Postopek vpisa nastanitvenih obratov v RNO opredeljuje Pravilnik o registru nastanitvenih obratov (Uradni list RS, št. 70/16). RNO bo vzpostavljen 1. 12. 2017, izvajalci nastanitvene dejavnosti pa bodo morali obstoječi nastanitveni obrat vpisati v RNO v treh mesecih po vzpostavitvi registra, torej najkasneje do 28. 2. 2018.
  • Izvajalci nastanitvene dejavnosti bodo začeli poročati podatke o gostih prek spletne aplikacije AJPES (eTurizem) s prvim dnem naslednjega meseca po vpisu v RNO. Na primer, če se v RNO vpišejo decembra 2017, začnejo po novem poročati 1. 1. 2018.

 

-          PREHODNO OBDOBJE:

  • Prehodno obdobje bo na voljo od 1. 12. 2017 do 1. 3. 2018. Izvajalci nastanitvene dejavnosti se morajo v register nastanitvenih obratov (RNO) vpisati v obdobju od 1. 12. 2017 do 28. 2. 2018.
  • Podatke o gostih začnejo poročati prek spletne aplikacije AJPES s prvim dnem naslednjega meseca po vpisu v RNO, torej s 1. 1. 2018, s 1. 2. 2018 ali s 1. 3. 2018.
  • S 1. 3. 2018 bo prenehal delovati e-gost na spletni strani policije, kar pomeni, da bo od takrat dalje možna prijava gostov samo po novem sistemu.

Novi izvajalci nastanitvene dejavnosti (ki še nikoli niso poročali Policiji, SURS in občinam) pa bodo s poročanjem o gostih in prenočitvah prek spletnega portala AJPES pričeli z dnem vpisa v RNO.

 

Za več informacij si lahko ogledate spletno stran AJPES na povezavi: https://www.ajpes.si/Statistike/Porocanje_o_gostih_in_prenocitvah/Splosno.

Oglejte si tudi