Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
3°C
JUTRI
12°C
2°C
Oceni objavo

5 edinstvenih, nepozabnih doživetij s 5 digitaliziranimi objekti kulturne dediščine v osrčju Pomurja

Pomurje je odslej mogoče spoznati tudi s pomočjo digitalne tehnologije. TIC Moravske Toplice v vlogi vodilnega partnerja projekta Digikul, ki vsebinsko zaobjema digitalno inoviranje pomurske kulturne dediščine s sodelovanjem petih pomurskih občin, predstavlja pet doživetij in digitaliziranih enot kulturne dediščine s svojo zgodbo v osrčju Pomurja. Gre za novo ustvarjena in s sodobnimi digitalnimi tehnologijami in orodji podprta ter obogatena unikatna doživetja, ki na inovativen način predstavljajo edinstveno zgodbo regije in dopolnjujejo turistično popotovanje po Pomurju; od Radencev, Murske Sobote, Moravskih Toplic, Lendave do Jeruzalema. 

 

Digitalizirani objekti kulturne dediščine z zasnovo novih doživetij v Pomurju so rezultati operacije DigiKul, projekta Razvoj turistične ponudbe, digitalno inoviranje kulturne dediščine ter dvig kompetenc vodilne turistične destinacije Moravske Toplice, Lendava, Radenci, Murska Sobota (Pomurje), sofinanciranega v okviru Javnega razpisa za dvig kompetenc vodilnih turističnih destinacij in razvoj turistične ponudbe v vodilnih turističnih destinacijah Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo in Evropske unije iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. 

 

V sklopu projekta DigiKul, katerega vodilni partner je TIC Moravske Toplice, je sodelovalo pet pomurskih občin (Murska Sobota, Lendava, Ljutomer, Radenci, Moravske Toplice) z namenom, da digitalizirane enote kulturne dediščine še dopolnijo z edinstvenimi zgodbami in doživetji.  

 

Raziščite pet edinstvenih turističnih doživetij in digitaliziranih enot kulturne dediščine na petih lokacijah v osrčju Pomurja. 

Kulturno dediščino smo s pomočjo VR očal, tabličnih računalnikov, z zgodovinskimi, kulturnimi, etnografskimi in arhitekturnimi zgodbami, skozi razgibano in bogato zeleno naravo in vrhunskimi gastrokulinaričnimi posebnostmi, napletli skozi zgodbe virtualne resničnosti ter obogatili in omogočili doživeti nazoren vpogled v zgodbe posameznega območja in posebnih znamenitosti, ki jih lahko doživite vse dni v letu.

 

Kam po inovativna in digitalno podkrepljena popotovanju po Pomurju? 

S pravljičnimi bitji s pomočjo tehnologije virtualne resničnosti (VR) obiščite vrelce mineralne vode v Radencih inspoznajte digitaliziran zdraviliški vrelec, se sprehodite po parku in okusite zdravilno mineralno vodo. V raziskovalnem duhu pobegnite na prav poseben način iz središča Murske Sobote in se prelevite v male in velike raziskovalce. Novakovo dediščino obiskovalec lahko doživi s pomočjo VR tehnologije, ki je digitalni turistični vodič po Novakovih delih. Prepustite se toku zgodovine in odkrivajte bogata zgodovinska dejstva, ki jih ohranja romanska rotunda v Selu (v bližini Moravskih Toplic), kjer jepredstavitev srednjeveške cerkve dopolnjena s tehnologijo navidezne resničnosti (AR) na tabličnem računalniku, ki obiskovalca na slikovit način vodi po freskah in na zanimiv način predstavi njihov pomen in zgodovinsko ozadje. Okrepčajte se s templjarskim čajem in vrhunsko kulinariko, sokovi in vini območja. Igrivost vam daje veter v jadra, zato je že čas, da poletite na krilih radovednosti na drugi konec Slovenije proti digitalno vizualiziranemu Lendavskemu gradu s prikazom gradnje po fazah, kjer vas prevzame zgodba o bronu. Postopek izdelave in odlivanja bronastih skulptur od zasnove do končnega produkta je prikazan na digitalnih zaslonih. Nato pa že hitite proti osrčju Prlekije, na Jeruzalem, kjer s pomočjo virtualne resničnosti (VR) skozi stoletja spoznavate Cerkev Žalostne Matere Božje. Nato vas vonj prleške gibanice ponese med vinograde in se predate doživetju trgatve v vseh letnih časih, globoko vdihnete med razgledi in se za trenutek ustavite v zavedanju lepote prepleta vseh teh novih doživetij in izkustev. 

 

V sklop pridobitev iz naslova projekta DigiKul se uvršča interaktivna miza, ki je obiskovalcem v pomoč za oblikovanje potovalnega načrta ali personaliziranega izleta po Pomurju glede na vreme, razpoložljiv čas, prevozno sredstvo in vložena denarna sredstva. Interaktivna miza je nameščena in obiskovalcem na voljo v regijskem centru Expano.  

 

V okviru operacije se je pripravil tudi sklop izobraževanj, ki so bili namenjeni najširšemu krogu ponudnikov in delavcev v turizmu. Izobraževanja so se osredotočala na kakovost ponudbe in izvajanja storitev, medsebojnega komuniciranja, timskega dela in odnosov z javnostmi.  

Skupna vrednost projekta: 350.079,00 € z DDV. 

Partnerji projekta vam vse te zgodbe, integralne turistične produkte in aktivnosti predstavljamo kot rezultat projekta DIGIKUL, v katerem smo gradili na razvoju turistične ponudbe in njenem povezovanju. 

 

Dobrodošli na vseh petih destinacijah, spoznajte zgodbo Pomurja!

Produkti so različno razporejeni glede na tematiko in smelo umeščeni v prostor z dodano vrednostjo povezovanja ponudnikov na zaokroženem turističnem območju. Pet doživetij lahko povežete v večdnevno raziskovanje Pomurja ali izberete za kratek pobeg iz realnosti z enim izmed njih za krajši odklop in nepozabno doživetje. Doživetja so primerna za različne ciljne skupine, ki smo jih prepoznali kot navdušene obiskovalce.

 

Oglejte si kratek prelet naših inovativnih, svežih in zanimivih doživetij na video predstavitvi: https://www.youtube.com/watch?v=JKz_3anMN8M

 

Turistični programi so na voljo na spletni strani https://visitpomurje.eu/sl/atrakcije/ter na spletnih straneh partnerjev projekta. Posamezne digitalizirane enote kulturne dediščine najdete na Portalu DIDK: https://www.dikd.si/sl/zbirka/

Oglejte si tudi