Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
3°C
JUTRI
12°C
2°C
Oceni objavo

Začetek izvedbenih del projekta lifelineMDD - PILOTNO OBMOČJE OB MURI V GRADIŠČU V BLIŽINI RIBNIKOV, K.O. HRASTJE-MOTA

Začetek izvedbenih del projekta lifelineMDD -

PILOTNO OBMOČJE OB MURI V GRADIŠČU V BLIŽINI RIBNIKOV, K.O. HRASTJE-MOTA

V drugi polovici januarja so se na terenu ob reki Muri v bližini ribnikov v Gradišču pričela dela na območju k.o. Hrastje-Mota. Tu bo v sklopu del na dolžini približno 250 m izvedena manjša širitev struge reke Mure. Širitev struge se izvaja v sklopu projekta Interreg lifeline MDD - Varstvo in obnova ekološke povezljivosti rečnega koridorja Mura-Drava-Donava z medsektorskim sodelovanjem, ki se izvaja na območju petih držav Biosfernega območja Mura-Drava-Donava. Dela izvaja projektni partner Pomgrad, vodnogospodarsko podjetje d. d. ob sodelovanju projektnega partnerja Zavoda RS za varstvo narave.

Za namene širitve struge smo najprej pridobili vsa dovoljenja in soglasja pristojnih služb. Nato je s strani Zavoda za gozdove bilo odkazano drevje in opravljen ogled skupaj z upravljavcem območja – Slovenski državni gozdovi, Direkcija RS za vode in RD Gornja Radgona. Sledil je selektivni posek dreves na predvidenem območju. Gozd na tem območju so v veliki meri sestavljale tujerodne invazivne vrste, in sicer robinija. V nadaljevanju bo sledila prestavitev obrežnega zavarovanja (skal) približno 50 m v zaledje reke, do obstoječe makadamske poti. Nato se bodo na območju odstranjenega obrežnega zavarovanja na bregu reke izkopala tri manjša polkrožna območja, kar bo prispevalo k delni obnovi dinamike rečnega toka in omogočilo dotok proda v rečno strugo na območju kanalizirane struge Mure. Izvedena bo nova povezovalna pot do obstoječe poti ob Muri.

Učinki ukrepa širitve struge bodo zagotavljali izboljšanje habitatov različnih živalskih vrst (ptic rečne struge, rib…) in habitatnih tipov z vzpostavitvijo habitatnih struktur kot so sipine, erozijske brežine, pionirska rastišča poplavnih gozdov, dinamična struga itd. Z vnosom proda v samo strugo reke Mure se bo nekoliko upočasnilo poglabljanje struge in upadanje podtalne vode, kar ni samo ključen problem za pitno vodo ljudi, ampak tudi za okoliške vodne in gozdne habitatne tipe.

 

Namen posega je obnovitev naravnih procesov reke Mure. Spremenjene hidrološke razmere so v zadnjih desetletjih v veliki meri ogrozile naravne in dinamične procese reke Mure, ki v Sloveniji spada tudi med območja Natura 2000. Reka Mura ima v Sloveniji značaj nižinske reke. Z mrtvicami, poplavnimi gozdovi, rečnimi rokavi in raznoliko rečno strugo nudi edinstvene življenjske prostore različnim vrstam ptic, dvoživk, rib, sesalcev ter tudi rastlinskim vrstam.

S študijo transporta rečnih sedimentov in oceno zalog ter zrnavosti sedimentov, ki poteka vzporedno z deli, se bo v okviru projekta pridobilo podatke, kakšna je zaloga rečnih sedimentov na lokaciji, ki je v Akcijskem načrtu Mura predvidena za obnovo rečne dinamike oz. izboljšanje hidromorfološkega stanja.

S podobnimi deli so v Avstriji na reki Muri na območju Gosdorfa začeli že pred več kot desetimi leti. Tam so danes že vidni ugodni vplivi posegov obnove rečne dinamike na odseku povsem kanalizirane reke Mure.


Oglejte si tudi