Logo MojaObčina.si
DANES
29°C
18°C
JUTRI
27°C
16°C
Oceni objavo

OBVESTILO O OBVEZNEM ZATIRANJU AMERIŠKEGA ŠKRŽATKA

Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin opozarja vinogradnike, da je za preprečevanje širjenja zlate trsne rumenice nujno zatiranje ameriškega škržatka z ustreznimi fitofarmacevtskimi sredstvi. Zlata trsna rumenica je nevarna in neozdravljiva bolezen vinske trte, ki jo prenaša žuželka ameriški škržatek. Bolezen zmanjšuje količino in kakovost grozdja, okužene trte pa lahko tudi propadejo. V vinogradih na okuženem območju zlate trsne rumenice na Štajerskem in v Prekmurju je treba opraviti 3 škropljenja, v brajdah in ohišnicah pa vsaj eno škropljenje.

Natančnejše roke za škropljenje napove Javna služba zdravstvenega varstva rastlin. Napovedi so za vaše območje dostopne na spletni strani Kmetijsko gozdarskega zavoda Maribor in na Portalu prognostičnih obvestil agromet.mkgp.gov.si/APP2/Prognostika/Obvestila.

Podrobnejše informacije o zatiranju ameriškega škržatka vinogradniki pridobite tudi v specializiranih prodajalnah fitofarmacevtskih sredstev. Več o zlati trsni rumenici in ukrepih, seznam občin, ki so na okuženih območjih zlate trsne rumenice, ter seznam dovoljenih fitofarmacevtskih sredstev najdete na spletni strani www.gov.si/teme/zlata-trsna-rumenica.

Poudarjamo, da je zaradi varstva čebel treba dosledno upoštevati navodila za uporabo fitofarmacevtskih sredstev ter opozorila na etiketi.

Oglejte si tudi