Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
5°C
JUTRI
24°C
8°C
Oceni objavo

Prijava škode na kmetijskih pridelkih zaradi posledic suše v občini Radenci

Občinska komisija za ocenjevanje škode na kmetijskih pridelkih bo, na podlagi sklepa Ministrstva za obrambo, Uprave RS za zaščito in reševanje, št. 844-18/2022-13 – DGZR z dne 12. 8. 2022, zbirala vloge oškodovancev, ki so utrpeli škodo zaradi posledic suše 2022 na prizadetih območjih katastrskih občin in prizadetih kulturah.

Obrazec za prijavo škode je oškodovancem na voljo v tajništvu Občinske uprave in na spletni strani Občine Radenci - v nadaljevanju te objave. 

Navodila/pomoč za izpolnjevanje vloge - Obrazec 2- Ocena škode v tekoči kmetijski proizvodnji na pridelkih, povzročene po naravni nesreči:

Vloga/obrazec mora biti podpisana s strani oškodovanca (2x oziroma 3x v primeru izpolnjevanja dodatne priloge k obrazcu 2) in obvezno vsebovati naslednje podatke:

  • ime in priimek ter točen naslov nosilca kmetijskega gospodarstva
  • davčno številko nosilca
  • KMG-MID iz registra kmetijskih gospodarstev. Če KMG-MID ni urejen na datum 31.05.2022, vlagatelj ni upravičen do državne pomoči.
  • GERK – številka
  • VRSTO KULTURE in ŠIFRO – seznam priznanih kultur iz Uredbe o metodologiji za ocenjevanje škode
  • POŠKODOVANOST – dejanski odstotek poškodovanosti in
  • POVRŠINO POŠKODOVANE KULTURE – dejanska površina poškodovane kulture v arih v GERK-u.

Zaradi morebitnih dodatnih vprašanj NUJNO navedite telefonsko številko vlagatelja.

Oškodovanci dostavijo izpolnjene in podpisane vloge na obrazcu št. 2 v sprejemno pisarno občine Radenci v času uradnih ur, in sicer do vključno  12. 9. 2022.

Po prejemu vloge bo občinska komisija opravila terenske oglede in do določenega roka posredovala informacije državnim institucijam.

V skladu z veljavno Uredbo o metodologiji za ocenjevanje škode (Uradni list RS, št. 67/03, 79/04, 33/05, 81/06 in 68/08) lahko škodo prijavijo le tisti oškodovanci, ki so dejansko imeli škodo na navedenih kmetijskih kulturah in je le ta večja kot 30%.

Škoda zaradi neugodnih vremenskih razmer se oceni po posameznem kmetijskem gospodarstvu le, če skupna površina prizadetih kmetijskih zemljišč, ki jih uporablja gospodarstvo, dosega ali presega 1 ha primerljivih kmetijskih površin (za kar se šteje: 1 ha njiv ali 2 ha travnikov ali ekstenzivnih sadovnjakov ali 4 ha pašnikov ali 0,25 ha intenzivnih sadovnjakov).

Opomba:

Prijava škode se šteje kot vloga za izplačilo sredstev za odpravo posledic naravne nesreče, če bo Vlada RS za naravno nesrečo, v kateri je bila ta ocena škode narejena, odločila, da se uporabijo sredstva za odpravo posledic škode v kmetijstvu in sprejela predpisan program odprave posledic škode.

Roman LELJAK,

Župan OBČINE RADENCI

PRILOGA:

  • Obrazec 2
  • Nadaljevanje je obrazca-2/1
  • Dopis Ministrstva za obrambo

Oglejte si tudi