Logo MojaObčina.si
DANES
25°C
8°C
JUTRI
22°C
10°C
Oceni objavo

Spet smo hodili od Sebeščana h Grade

Že tradicionalno, na praznik Velike maše, hodimo po tradicionalnih romarskih poteh od Sebeščana h Grade.

V Turistično kulturno športnem društvu Pečarovci dajemo poleg petja, igranja dramskih besedil, rekreacijski dejavnosti velik poudarek tudi ohranjanju vrednot prejšnjih časov. Če je le možno, jih povežemo s sodobnimi pristopi nudenja turističnih produktov.

V Pečarovcih smo že poznani po organizaciji pohodov. Že tradicionalno sodelujemo na Pohodu z brejga na brejg, letos smo organizirali zaključni pohod Goričkih pohodov, pa že 5. Pohod po Pečarovcih.

Nekaj posebnega pa je Pohod po stari romarski potaj od Sebeščana h Grade. Te stare poti so znane že stoletja, saj so se ljudje hodili priporočat v cerkev h Grade, k sv. Benediktu v Kančevce, kdor pa je le zmogel, pa je šel vsaj enkrat k Sveti Trojici.

Druga posebnost poti h Grade je tudi čas, saj je zbiranje še v jutranji temi, ob 5. uri, in šele po kakšnem kilometru se pojavi prvi jutranji svit.

Do tu je bilo enako tudi letos. V temi se je zbralo skoraj 50 pohodnikov, nekaj tudi iz okolice Gornje Radgone.  Smo pa lahko na 3. pohodu prvič hodili res po nekdanjih poteh, saj nam je vreme služilo in so bile poti trdne. Poseben draž sta bila, ob čudovitem jutru, še dva konjenika iz Pečarovec, ki sta nas spremljala vse do Grada.

Na poti smo se ustavili pri družini v Poznanovcih, ki že tradicionalno sprejema pohodnike in jih gosti. Prilika je, da se jim na tem mestu zahvalo.

Nekaj po osmi uri se je naša pot končala pri cerkvi. Nekateri s(m)o šli na pot tudi za dušo, drugi so se razkropili  in se prepustili sejemskemu vrvežu. Pot na izhodišče (v Pečarovce) je bila opravljena z avtobusom.

Oglejte si tudi