Logo MojaObčina.si
DANES
13°C
4°C
JUTRI
15°C
4°C
Oceni objavo

Žegnanje koles v Kokri

Sredi gosto zelenih gozdov in obkrožena z visokimi gorami leži ta čarobna majhna vasica Kokra.  Skromne hiše z lesenimi strehami se razporejajo ob nežno ovinkasti poti, ki se izgubi med drevesi. Ozračje v vasi je nasičeno z vonjem sveže smole in čistega zraka, ki prihaja s skalnatih vrhov okoliških gora. Reka, ki počasi teče skozi vas, prinaša s seboj šepetanje vode, ki pomirja vsakogar, ki ji prisluhne. Prebivalci vasi živijo v sožitju z naravo, saj se njihov vsakdan dotika prepletanja rastlinstva, živali in njih samih. Vasica je resnično oaza miru, ki vabi popotnike, da se zatečejo v objem neokrnjene narave.

V vasici, na Vaškem trgu obdana visokimi z visokimi lipami, se je vsako leto odvija poseben dogodek - žegnanje koles. Ljudje so se zbrali na glavnem trgu, kjer smo postavili barvite stojnice, okrašene cvetjem. 

Bilo je jasno poletno jutro, sonce je sijalo na nebu, ko so kolesarji prihajali od daleč, vsak s svojimi mislimi, različnimi vrstami koles, od cestnih do gorskih. 

Sredi trga je stal gospod župnik Pavle Okoliš, oblečen v belo haljo, pripravljen za blagoslov. Kolesarji so postavili svoja kolesa okoli trga in se zbrali v krogu. Duša žegnanja je bila povezovanje skozi strast do kolesarjenja ter želja po varnosti na cestah. To je priložnost za kolesarje, da se združijo, izrazijo svoje spoštovanje do verskih vrednot ter obenem izrazijo skrb za varnost med vožnjo. 

Gospod župnik je začel slovesnost z molitvijo za varno potovanje in spoštovanje med vožnjo. Nato je segel po sveti vodi in z blagoslovom je poškropil vsako kolo ter njegovega lastnika. Ljudje so se tiho poklonili, skupaj zatopljeni v trenutek povezanosti.

Domače gospodinje so napekle poln koš dobrot, od rolad do potice.  Člani TD poskrbeli da noben kolesar ni odšel žejen na pot. 

Na kozarček rujnega vinca smo povabili tudi g. župnika Pavleta Okoliša. Med pogovorom nam je dal vedeti, da želi, da tudi v naši vaški cerkvici zaplapola slovenska zastava. Gre za ljubezen, spoštovanje in zvestobo do lastne kulture, jezika, zgodovine, tradicije in  vrednot  do naše domovine Slovenije. Za kar je zadolžil ključarja Lesjak Janeza.

Ko je bil  blagoslov končan, so se kolesarji odpravili na svoje poti, s seboj so vzeli blagoslov, ki so jih prejeli med slovesnostjo. 

Vas se je napolnila s smehom, veseljem in občutkom skupnosti. Žegnanje koles je tradicija, ki  združuje ljudi različnih starosti in ozadij ter poudarjala pomen varnosti in solidarnosti med kolesarji.

Skratka nedelja je minila v veselju do spoštovanju do kulturnih in verskih vrednot.

Zapisal: Vili Šušteršič

vir: občinska spletna stran

Oglejte si tudi